Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Sf. Mare Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie şi fraţii săi; Sf. Mc. Livia
Sfânta Fevronia, o tânără de 20 de ani, a intrat în monahism într-o mănăstire din apropierea oraşului Nisibi din Mesopotamia de Sus. În timpul prigoanei împotriva creştinilor a împăratului Diocleţian (284-305), guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah, îi urmărea pe creştinii aflaţi la graniţa imperiului cu Persia.
Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah faţă de creştini, anunţându-i înainte, să se ascundă. Soldaţii lui Selin au spart porţile mănăstirii, vrând să ucidă maicile, însă ele au rămas în viaţă. Luând-o doar pe tânăra Fevronia, Selin i-a propus să jertfească idolilor şi să se logodească cu nepotul său, Lisimah. Pentru că Fevronia a refuzat, a fost supusă la chinuri. În cele din urmă a primit moarte martirică, iar trupul ei a fost dus, din porunca lui Lisimah, la mănăstire. Mai târziu, Selin a fost găsit mort. Lisimah a primit Sfântul Botez şi a intrat în mănăstirea arhimandritului Marcel. Sfânta Mucenică Fevronia a făcut multe minuni prin moaştele sale şi s-a arătat maicilor care se rugau noaptea în biserica mănăstirii. (Diac. George Aniculoaie)