Aceşti 10 sfinţi au pătimit pentru credinţa în Hristos-Domnul în insula Creta, în vremea împărăţiei lui Deciu (251-253). Nu erau toţi din acelaşi loc, ci din mai multe părţi ale
Sfânta şi Marea Marţi (Denie); Sfântul Mucenic Valerie (Slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se va săvârşi luni, a doua zi de Paşti, potrivit hotărârii Sfântului Sinod)
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrucât sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se află anul acesta în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, acest mare sfânt al Bisericii va fi prăznuit în a doua zi de Paşti, adică luni, 29 aprilie 2019. În Sfânta şi Marea Marţi, slujbele Bisericii se referă cu precădere la pilda celor zece fecioare, parabolă care este un îndemn duhovnicesc la priveghere şi la trezvie. Această pildă ne oferă o învăţătură profundă şi actuală pentru viaţa creştină şi unitatea Bisericii. Fecioarele care au avut candelele pregătite cu ulei sunt acelea care aveau credinţă unită cu faptele bune. În schimb, fecioarele care aveau la ele doar candele, nu şi ulei, sunt acelea care aveau numai credinţă. Aceste două tipuri de fecioare, unele cu candelă fără ulei și celelalte cu candelă și ulei, semnifică două atitudini religioase diferite. Candela este fecioria, iar untdelemnul semnifică milostenia. Sfântul Ioan Gură de Aur precizează: candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie, iar candela fără ulei reprezintă evalvia fără milostenie. Observăm că şi în zilele noastre sunt o mulţime de oameni evalvioşi, dar nemilostivi sau zgârciţi. Ei sunt acele candele fără ulei la care face referire pilda celor zece fecioare. Candela fără ulei mai poate reprezenta realizarea de sine egoistă, în uitare de Dumnezeu şi de semeni, dar şi doctrina clară fără iubire frăţească.