Acest sfânt ierarh, Petru Movilă (†1646), de neam român, s-a născut la Suceava în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, mai târziu domnitor în Muntenia şi Moldova. După
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani; Sfântul Proroc Sofonie; Sfântul Sfinţit Mucenic Teodor, Arhiepiscopul Alexandriei (Dezlegare la pește)
Sfântul Cuvios Gheorghe s-a născut în anul 1730, din părinţi credincioşi, ardeleni din Săliştea Sibiului. La 19 ani, venind în Bucureşti, a intrat în slujba Mitropolitului grec Roşca, cu care a ajuns în 1750 la Constantinopol, apoi la Muntele Athos, în Mănăstirea Vatoped. Căutând un părinte duhovnicesc, a devenit ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi. Din anul 1763 l-a însoţit pe marele stareţ în Moldova la mănăstirile Dragomirna, Secu (1775) şi Neamţ (1779). În anul 1781, a vrut să plece în Athos, însă a fost oprit de Mitropolitul Grigorie al II-lea pentru a reînsufleţi Schitul Cernica. După ce a adunat 103 ucenici, în 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea i-a încredinţat şi Mănăstirea Căldăruşani, conducându-le pe amândouă până la moartea sa, în 3 decembrie 1806. Astăzi pomenim şi pe Sfântul Proroc Sofonie, care a trăit în veacul al șaptelea înaintea lui Hristos. A prorocit despre distrugerea regatului Iuda, pieirea popoarelor care i-au asuprit pe iudei şi venirea lui Hristos.