Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
† Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; † Sfinții Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sfânta Muceniță Lucia fecioara din Siracuza (Dezlegare la peşte)
Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în 1624 la Suceava, în familia Barilă. La Botez, pruncul a primit numele Dimitrie, şi în tinereţe a învăţat carte de la cei mai renumiţi dascăli din Moldova şi la şcoala „Frăţiei Ortodoxe” din Liov. A învăţat şi Sfintele Scripturi precum şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi cunoştea limbile greacă, latină, slavonă, polonă şi ucraineană. A intrat în monahism la Mănăstirea Probota, în 1649, primind numele Dosoftei. În 1658 a fost hirotonit Episcop de Huşi, după un an a trecut în scaunul vlădicesc de la Roman, iar în 1671 a fost ales Mitropolit al Moldovei. Sfântul Dosoftei a dăruit Bisericii lucrări tipărite precum „Psaltirea în versuri” şi „Acatistul Născătoarei de Dumnezeu” (Uniev, 1673). După refacerea tipografiei de la Iaşi, Mitropolitul Dosoftei a tipărit noi cărţi de slujbă în limba română: „Psaltirea de-nţăles” (1680), cu text paralel în română şi slavonă; „Dumnezăiasca Liturghie” (1679 şi 1683); „Molitvălnic de-nţăles” (1681). În ciuda presiunilor, Sfântul Ierarh Dosoftei a refuzat trecerea la uniaţie, ci a rămas ortodox până la trecerea sa la Domnul, pe 13 decembrie 1693.