Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului amintește de aducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani, de către părinţii săi, Ioachim şi Ana. Sfânta Ana nu putea să nască
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sfântul Sfinţit Mucenic Eusebiu, Episcopul Samosatei; Sfinţii Mucenici Zenon şi Zina (Harţi)
Sfântul Ierarh Grigorie s-a născut la Bucureşti şi a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ, condusă de Sfântul Paisie Velicicovschi. Acolo a făcut traduceri din operele Sfinţilor Părinţi, iar mai târziu s-a aşezat la Mănăstirea Căldăruşani. Domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica l-a ridicat în scaunul de Mitropolit al Ţării Româneşti în anul 1823. Ca ierarh, a ostenit neîncetat spre binele Bisericii şi a fost o pildă de sfinţenie şi iubire pentru păstoriţii săi. A lucrat la restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti şi la traducerea Vieţilor Sfinţilor. A avut parte de surghiun din partea autorităţilor străine şi s-a retras la Mănăstirea Căldăruşani, mutându-se la Domnul pe 22 iunie 1834. Proclamarea canonizării sale a avut loc în data de 21 mai 2006, iar moaştele se păstrează la Mănăstirea Căldăruşani. Sfântul Eusebiu a trăit în vremea împăratului Constanţiu al II-lea (337-361) şi a fost ales Episcop al Samosatelor. Pentru că a luptat împotriva ereziei lui Arie, a avut mult de suferit, fiind exilat. La urmă, o femeie ariană l-a lovit cu putere în cap şi astfel şi-a dat mucenicescul sfârşit.