Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului; Sfânta Mare Muceniţă Anastasia; Sfinţii Mucenici Hrisogon şi Teodota
Sfântul Petru Movilă s-a născut la Suceava, în 1596. A învăţat cartea de mic, sub îndrumarea unchiului său Gheorghe, Mitropolitul Moldovei. A pribegit în Muntenia şi s-a stabilit apoi în Polonia, unde şi-a continuat studiile la Frăţia Ortodoxă din Liov. Ajuns la Kiev, a intrat în obştea Lavrei Pecerska. La 31 de ani a fost ales arhimandrit al lavrei, iar în 1633 a fost hirotonit mitropolit al Kievului, Galiţiei şi întregii Rusii Mici. A sprijinit Frăţia Ortodoxă din Kiev, care a devenit Academia Teologică movileană, precum şi tipărirea de cărţi bisericeşti şi cu conţinut apologetic, dintre care cea mai cunoscută este „Mărturisirea Ortodoxă”, adoptată la Sinodul de la Iaşi (1642) ca mărturisire de credinţă a întregii Biserici Răsăritene. S-a mutat la Domnul în ziua de 22 decembrie 1646, la Kiev.