Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimia au trăit pe vremea împăratului Deciu (249-251), în cetatea Emesa din Fenicia. Părinţii lui Galaction erau păgâni şi au învăţat dreapta credinţă de la un monah,
† Sfântul Mucenic Ioan Valahul; Sfinţii Ierarhi Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului, şi Gherman, Patriarhul Constantinopolului (Dezlegare la peşte)
Sfântul Ioan Valahul s-a născut pe la anul 1644, pe vremea binecredinciosului domn Matei Basarab, şi era din Ţara Românească. A fost luat rob de turci în anul 1659, pe când avea numai 15 ani. Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, vrând să-l silească spre păcate. Dar Ioan s-a împotrivit şi, împingându-l, ostaşul a căzut şi a murit. Pentru aceasta a fost dat femeii turcului ucis, care dorea să se mărite cu el. Sfântul însă nu a voit acest lucru şi a fost ucis în ziua de 12 mai, la locul numit Parmak-Kapî. Tot azi pomenim pe Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului († 403). Era evreu şi s-a născut la Elefteropole, în Fenicia. A trecut la creştinism, învăţând limbile ebraică, egipteană, siriană, greacă şi latină pentru a înţelege mai bine Sfintele Scripturi. Dorind viaţă pustnicească s-a nevoit în Egipt, unde l-a întâlnit pe Sfântul Ilarion cel Mare. Fiind ales întâistătător al Ciprului, Sfântul Epifanie a scris multe cărţi într-o vreme tulburată de erezia lui Arie. Trăind 115 ani, şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.