Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Sfintele Paşti; Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)
(Slujba Sfinților Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, din 24 aprilie, se săvârșește a treia zi de Paști)
Sfântul Iorest s-a născut în Transilvania, dar a învăţat carte în Moldova, la Mănăstirea Putna. Cu sprijinul domnitorului Moldovei Vasile Lupu şi al Sfântului Mitropolit Varlaam, Ilie Iorest a fost ales Mitropolit al Transilvaniei. În această dregătorie a întâmpinat multe necazuri din partea calvinilor, însă el nu a cedat presiunilor acelora. A fost aruncat în temniţă, la Alba Iulia, apoi a fost adus în lanţuri în curtea mitropoliei, unde, fiind dezbrăcat de haine, a fost bătut cu nuiele. După 9 luni de chinuri a fost eliberat pentru 1.000 de taleri. A căutat ajutor la Vasile Lupu, la Mitropolitul Varlaam, apoi la ţarul Rusiei, răscumpărându-şi libertatea. Reîntors, a fost ales Episcop al Huşilor (1656-1657), dar la scurtă vreme a trecut în pace la Domnul. Sfântul Simion Ştefan a ajuns episcop în 1643, după Sfântul Ilie Iorest, şi a întâmpinat multe greutăţi tot de la calvini. El a rămas statornic credinţei ortodoxe tipărind Testamentul cel Nou şi Predosloviile Noului Testament. A murit în 1656. Sfântul Sava Brancovici a fost ales Mitropolit al Transilvaniei în 1656, după trecerea la Domnul a Sfântului Simion Ştefan. Râvna lui pentru păstrarea credinţei ortodoxe i-a adus duşmănia şi prigoana calvinilor, care l-au scos din scaun în 1680. S-a mutat la Domnul în 1683.