Aceşti Sfinţi Apostoli, din cei 70, au fost următori şi ucenici ai Sfântului Apostol Pavel, slujind la răspândirea adevăratei credinţe. Sfinţii Filimon, Arhip şi Apfia lucrau în cetatea Colose din Frigia, iar fericitul Onisim la Roma. Sfântul Arhip este cinstit de Sfântul Pavel cu numele de „împreună oştean cu noi”, precum scrie în Epistola către Filimon, capitolul al 2-lea. În aceeaşi epistolă, Filimon este zugrăvit ca un fiu duhovnicesc şi prieten adus la credinţă de însuşi Apostolul Neamurilor. Sfânta Apfia, soţia lui Filimon, este numită „sora Apfia” datorită vredniciilor ei (Filimon cap. 2). Sfântul Onisim din sclav ajunge Apostol al Domnului şi din răufăcător frate egal în vrednicie cu fostul său stăpân, Filimon.
†Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, Mitropoliţii Ţării Româneşti; Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sfinţii Mucenici Pasicrat şi Valentin; Sfânta Cuvioasă Elisabeta
Sfântul Ilie Iorest s-a născut în Transilvania și a învăţat carte la Mănăstirea Putna. Ales Mitropolit al Transilvaniei, a întâmpinat multe necazuri din partea calvinilor. A fost aruncat în temniţă, la Alba Iulia, apoi a fost adus în lanţuri în curtea mitropoliei, dezbrăcat de haine şi bătut cu nuiele. După 9 luni de chinuri a fost eliberat pentru 1.000 de taleri. A fost ales Episcop al Huşilor, dar la scurtă vreme a trecut la Domnul, în 1658. Sfântul Simion Ştefan a ajuns episcop în 1643, după Sfântul Ilie Iorest, şi a întâmpinat multe greutăţi tot de la calvini. A rămas statornic Ortodoxiei tipărind Testamentul cel Nou şi Predosloviile Noului Testament. A murit în 1656. Sfântul Sava Brancovici a fost ales Mitropolit al Transilvaniei în 1656. Râvna lui pentru păstrarea credinţei ortodoxe i-a adus duşmănia şi prigoana calvinilor, care l-au scos din scaun în 1680. S-a mutat la Domnul în 1683.