Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Îngrijirea medicală şi spirituală a persoanelor vârstnice
În zilele de 19-20 aprilie, Palatul Patriarhiei a găzduit conferinţa "Medicină şi spiritualitate - o abordare multidisciplinară a pacientului vârstnic", manifestare organizată de Patriarhia Română şi Compania de medicamente "Antibiotice" Iaşi. Conferinţa şi-a propus identificarea unor soluţii pentru sănătatea pacienţilor de vârsta a treia.
În deschiderea evenimentului, Ioan Nani, directorul general al Companiei "Antibiotice", a explicat contextul organizării acestei întâlniri la Palatul Patriarhiei. "Nu suntem la prima iniţiativă în colaborare cu Patriarhia Română. Pe vremea când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, acesta a realizat împreună cu noi multe asemenea acţiuni într-un centru extraordinar pe care l-a dăruit Iaşiului, Centrul "Providenţa", şi unde au avut loc în decursul anilor multe manifestări."
Lucrările conferinţei, desfăşurată deloc întâmplător în preajma praznicului "Izvorul Tămăduirii", au fost dedicate rolului determinant al medicului şi al farmacistului în abordarea fiecărui pacient în funcţie de particularităţile specifice ale trupului şi sufletului acestuia. La discuţii şi prezentări au participat medici de familie, medici specialişti, farmacişti, iar printre ei distinşi profesori universitari, colaboratori ai Companiei "Antibiotice", precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Trebuie să vindecăm şi trupul, şi sufletul omului
În prima zi a întâlnirii, dr. Rodica Tănăsescu, formator în medicina de familie şi preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, a dat tonul dezbaterilor cu o prezentare a rolului medicamentelor şi principiile de bază pentru prescrierea acestora. Aceasta a fost urmată de prof. dr. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, care a arătat situaţiile speciale care apar în tratarea pacienţilor vârstnici, ţinând cont că ei sunt cei mai importanţi consumatori de produse medicamentoase şi a subliniat importanţa cooperării strânse dintre medic, farmacist şi pacient pentru o bună tratare a suferinţelor bolnavilor. Apoi, dr. Mihaela Moşneguţu, director medical al Companiei "Antibiotice", a arătat etapele prin care medicamentul trebuie să treacă până să ajungă la pacient, alături de munca laborioasă, grija şi nenumăratele cercetări care se află în spatele procesului de producere a medicamentelor.
Prelegerile medicale au fost urmate de cuvântul reprezentantului Patriarhiei Române la această conferinţă, părintele Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care a subliniat faptul că este nevoie atât de ştiinţă, cât şi de spiritualitate în abordarea conceptului de medicină modernă. "Cel care crede în Hristos şi rămâne în Hristos poate să găsească tămăduirea mult mai repede decât am putea să credem, pentru că El rămâne azi şi în veci Tămăduitorul, Cel care a înfrânt şi moartea şi boala şi suferinţa. Omul este o dualitate, este alcătuit din trup şi suflet, iar efortul de a vindeca trupul trebuie suplinit cu efortul de a vindeca şi sufletul omului", a explicat părintele Constantin Pătuleanu.
56 de ani de experienţă în producerea de farmaceutice
Ieri, în a doua zi a conferinţei, după Sfânta Liturghie şi slujba de Sfinţire a apei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în faţa participanţilor un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat felul în care Biserica lucrează alături de medici la vindecarea şi ajutorarea celor aflaţi în suferinţe.
A urmat apoi un film de prezentare a Companiei de medicamente "Antibiotice" Iaşi, realizat cu ajutorul echipei TRINITAS TV. Compania "Antibiotice" are în spate 56 de ani de experienţă în producerea de medicamente. A fost prima companie farmaceutică din sud-estul Europei care a fabricat penicilină şi este în momentul de faţă al doilea producător de nistatină la nivel mondial şi are un portofoliu de 70 de produse exportate în peste 60 de ţări. Lucrările au continuat cu alte prelegeri medicale, susţinute de importante personalităţi din lumea medicală românească.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la deschiderea Conferinţei "Medicină şi spiritualitate - o abordare multidisciplinară a pacientului vârstnic"
Cu multă bucurie salutăm pe toţi participanţii la Conferinţa "Medicină şi spiritualitate - o abordare multidisciplinară a pacientului vârstnic", organizată de Compania ANTIBIOTICE - Iaşi, în colaborare cu Patriarhia Română, în perioada 19-20 aprilie 2012.
Medicina este într-un mod deosebit spaţiul de interferenţă a ştiinţei cu spiritualitatea, scopul comun al acestei interferenţe fiind vindecarea pacientului printr-un act medical realizat cu credinţă în Dumnezeu, Izvorul vieţii.
Anul acesta, 2012, este Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. De asemenea, anul 2012 a fost declarat în Uniunea Europeană Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii.
În acest context, Conferinţa "Medicină şi spiritualitate" îşi propune identificarea unor soluţii pentru sănătatea pacienţilor vârstei a treia, astfel încât aceştia să îşi poată păstra un rol activ în societate, indiferent de vârstă, dar mai ales posibilitatea de a împărtăşi altora experienţele personale ca înţelepciune acumulată de-a lungul vieţii.
Biserica a înţeles întotdeauna că viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie însă apărate şi cultivate, spre slava lui Dumnezeu şi binele omului. Astfel, un medic bun, competent în ştiinţa şi practica medicală, dar şi statornic în respectul arătat demnităţii umane, devine un colaborator demn al lui Dumnezeu în arta îngrijirii sănătăţii şi apărării vieţii umane.
Desigur, medicii îl tratează pe bolnav, iar Dumnezeu îl vindecă. În acest sens, Dumnezeu şi omul lucrează împreună pentru sănătatea şi mântuirea fiinţei umane, creată după chipul Dumnezeului Celui viu, inteligent şi iubitor, pentru ca în timpul vieţii sale pământeşti trecătoare omul să se poată pregăti pentru a dobândi viaţa cerească netrecătoare, adică mântuirea.
Implicarea Bisericii în asistenţa medicală socială este deodată o vocaţie spirituală şi o necesitate practică. Opera filantropică medicală şi socială a Bisericii izvorăşte din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, deoarece prin rănile Lui noi toţi ne-am vindecat (cf. Isaia 53, 5; 1 Petru 2, 24). După modelul Mântuitorului Iisus, Care "străbătea toată Galileea, învăţând în sinagogile lor, predicând Evanghelia împărăţiei şi vindecând orice boală şi orice suferinţă în popor" (Matei 4, 23; 9, 35), vocaţia Bisericii este aceea de a uni predica sau învăţătura de credinţă cu vindecarea bolilor şi alinarea suferinţelor oamenilor.
Aşa se explică mulţimea instituţiilor de binefacere sau asistenţă socială înfiinţate sau patronate de Biserică de-a lungul secolelor, adesea cu sprijinul împăraţilor, regilor şi domnitorilor creştini, dar mai ales cu sprijinul multor credincioşi milostivi şi darnici.
Astăzi, vechea tradiţie social-filantropică a Bisericii a revenit în actualitate îndeosebi de când cultele religioase au recâştigat libertatea de organizare şi slujire misionară în societatea românească, Biserica şi instituţiile statului fiind chemate la o mai intensă conlucrare, susţinând şi dezvoltând proiecte şi programe sociale, sporind astfel solidaritatea pentru sănătate.
Opera social-filantropică a Bisericii include şi o lucrare social-medicală, care acum se manifestă şi prin desfăşurarea unor programe social-medicale în parteneriat, un exemplu în acest sens fiind parteneriatul dintre Patriarhia Română şi Compania ANTIBIOTICE - Iaşi, dar şi prin prezenţa preoţilor de caritate în spitale, prin mulţimea unităţilor de caritate ale Bisericii (peste 700), precum şi prin înfiinţarea de instituţii sau cabinete medicale în care medicii nu mai pun în opoziţie ştiinţa şi spiritualitatea, nici tratamentul medical şi rugăciunea personală sau comună.
Astăzi este necesar ca în spitale să fie tratată nu doar boala din om, ci mai curând omul bolnav în întregul său, corpul şi sufletul, sănătatea trupească şi viaţa interioară, pentru a nu mai reduce pe bolnavi la patologia lor.
Întrucât grija pentru bătrâni şi bolnavi arată gradul de civilizaţie al unui popor, în România de azi ne îngrijorează, în mod deosebit, starea de abandon social şi de dezinteres faţă de viaţa şi demnitatea persoanelor vârstnice, adesea oameni săraci, bolnavi şi singuri.
Bătrânii şi pensionarii, oameni care s-au dăruit pentru familie şi societate, sunt poate astăzi segmentul cel mai neglijat şi mai ignorat al societăţii contemporane, afectată de secularismul, individualismul şi relativismul moral, care slăbesc unitatea, demnitatea şi responsabilitatea familiei. Faptul acesta este amplificat şi de fenomenul emigraţiei în străinătate a mulţi membri ai familiei, care i-au lăsat însă în ţară pe cei bătrâni, iar uneori chiar şi pe copii.
Deşi odată cu înaintarea în vârstă a omului viaţa pierde din forţă şi devine fragilă sau şubredă, totuşi ea nu trebuie să piardă niciodată din valoarea şi demnitatea ei, fiind darul lui Dumnezeu.
Într-o societate agitată şi marcată profund de stres, viteză şi grija excesivă pentru productivitate şi profit imediat, persoanele fragile riscă în momentele de dificultate economică sau de boală să nu mai poată supravieţui. Cei dintâi care suferă din cauza acestei situaţii sunt tocmai bătrânii şi bolnavii.
Astăzi, criza economică şi socială determină transformări rapide şi radicale în viaţa familiilor. Vârstnicii bolnavi, între care mulţi bunici, traversează adeseori situaţii derutante şi dureroase, răstigniţi sufleteşte între dorinţa de a fi utili familiei şi nevoia ajutorului, grijii şi atenţiei din partea celor dragi. Astfel, unii bătrâni simt că sunt o povară pentru familie şi preferă să trăiască singuri sau în case de bătrâni, cu toate consecinţele pe care aceste alegeri le implică pentru viaţa lor.
De aceea, este nevoie de un efort comun pentru ca societatea civilă şi comunitatea eclesială să-i ajute pe bătrânii bolnavi să poată trăi demn şi să fie trataţi cu multă atenţie, dragoste şi recunoştinţă.
Bunicii sunt comori binecuvântate de care nu trebuie să privăm noile generaţii. Înţelepciunea bunicilor, experienţa lor de viaţă sunt nepreţuite. Bunicii oferă familiei dragostea lor, rugăciunea lor, blândeţea lor, smerenia lor şi aşteaptă foarte puţin, un gest, o vorbă bună, puţin sprijin...
Lucrarea educativă a bunicilor pentru nepoţi este foarte importantă, mai ales când părinţii nu sunt în stare să asigure o prezenţă permanentă alături de copiii lor aflaţi la vârsta creşterii.
În acest sens, Biserica recunoaşte rolul activ al bătrânilor în familie, dar şi în biserică, ei fiind adesea cei mai prezenţi la rugăciunea Bisericii şi chiar ajutând-o din bănuţul lor, din pensia lor, în general modestă.
Pornind de la aceste adevăruri, Biserica şi-a manifestat permanent respectul, grija şi preocuparea faţă de bătrânii aflaţi în nevoie şi boală, iar expresia acestei preocupări se vede şi în multele aşezăminte şi cămine înfiinţate şi administrate de Biserică pentru persoanele vârstnice, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate, în centrele sociale de tranzit şi adăposturile de noapte, în centrele de consiliere, cantine sociale şi aşezăminte social-medicale, precum şi în centre noi de îngrijiri paliative, ca de pildă vechiul şi noul Centru de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie Taumaturgul" din Bucureşti.
Din cele spuse până acum, se vede necesitatea dialogului şi a cooperării dintre ştiinţele medicale şi spiritualitatea creştină, atât pentru o etică a raportării omului în faţa bolii şi suferinţei bolnavilor şi bătrânilor, cât şi pentru o îngrijire adecvată a acestora. În acest context, cooperarea Companiei ANTIBIOTICE - Iaşi cu Patriarhia Română reprezintă deja un semn de speranţă şi o cale de urmat.
Felicităm pe toţi responsabilii cu organizarea acestei Conferinţe de medicină şi spiritualitate! Apreciem în mod deosebit felul în care Compania ANTIBIOTICE - Iaşi s-a implicat în susţinerea diferitelor activităţi sociale ale Bisericii.
În mod special, felicităm pe domnul economist Ioan Nani, directorul general al Companiei ANTIBIOTICE - Iaşi, dimpreună cu întregul său colectiv, harnic şi creativ, şi ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor bucuria şi răsplata de-a fi împreună-lucrători cu Hristos-Domnul, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, la însănătoşirea oamenilor, prin medicamente sigure şi eficiente, fabricate în România, de către români şi la preţuri accesibile.
Vă dorim tuturor sănătate şi fericire, pace şi bucurie!
† Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române