Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Binecuvântarea lucrărilor la Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena
Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a săvârșit sâmbătă, 6 noiembrie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Martin de Tours” din Viena, Austria, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram. La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat lucrările interioare efectuate până în prezent în noul lăcaș de cult, acestea fiind complete până la faza de pictură.
În prima săptămână a lunii noiembrie, Înaltpreasfinția Sa a efectuat o vizită pastorală în Austria, la parohiile „Sfinții Arhangheli” din Krems, „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena, „Sfinții Arhangheli” din Salzburg și „Sfântul Antonie” din Viena. Ierarhul a oficiat sfinte slujbe alături de preoții slujitori, în prezența credincioșilor acestor comunități și a celor din alte parohii din țară, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Prima slujbă, Taina Sfântului Maslu, a fost săvârșită în seara zilei de vineri, 5 noiembrie, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Krems an der Donau, păstorită de părintele Cezar Marksteiner-Ungureanu, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de 12 preoți. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Serafim a rostit un cuvânt de învățătură, felicitându-l, de asemenea, pe părintele paroh pentru intensa activitate misionară și administrativă desfășurată într-o perioadă foarte scurtă. Printre altele, ierarhul i-a încurajat pe credincioși să rămână fideli credinței ortodoxe, să se roage cât mai mult și să participe cu regularitate la sfintele slujbe, încercând să transpună în viața cotidiană pe cât posibil învățăturile creștine.
În următoarea zi, Mitropolitul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Martin de Tours” din Viena, păstorită de părintele paroh Emanuel Nuțu, după care a binecuvântat lucrările realizate în interiorul lăcașului de rugăciune până în acest moment. La momentul chinonicului, ierarhul a schițat în linii mari câteva elemente din viața sfântului prăznuit, Martin de Tours, după care a prezentat legătura ortodocșilor români cu orașul Viena existentă pe parcursul istoriei, începând cu anexarea Transilvaniei, la finalul secolului al 17-lea, de către habsburgi și continuând cu includerea Bucovinei între granițele imperiului. Mitropolitul a arătat apoi că proiectul celei de-a treia biserici ortodoxe românești din Viena, inspirat de arhitectura Mănăstirii Voroneț, reprezintă o emblemă a dragostei față de frumos, a credinței și vredniciei poporului român dreptcredincios, într-o perioadă în care românii sunt prezentați uneori într-o lumină negativă, din pricina unor cazuri izolate și nedorite. Ierarhul l-a felicitat în continuare pe părintele Emanuel Nuțu pentru reușita de a ridica cu mari eforturi această biserică, dar și pentru lucrarea duhovnicească de zidire interioară a sufletelor credincioșilor, mai ales în această perioadă critică provocată de criza sanitară. Pe lângă programul zilnic de rugăciune, copilașii din parohie pot participa la orele de limba română și de religie organizate tot în interiorul sfântului lăcaș. La final, au fost înmânate gramatele mitropolitane binefăcătorilor și ostenitorilor implicați cu multă dăruire în proiect.