Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Cinstirea celor plăcuți Domnului în diaspora românească
Prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh a fost prilej de popas duhovnicesc pentru iubitorii de praznice, în această zi Biserica făcând pomenirea tuturor celor care s-au arătat bineplăcuți lui Dumnezeu, din toate timpurile și toate locurile. În diasporă, credincioșii români s-au rugat alături de ierarhii lor pentru mila lui Dumnezeu și mijlocirea sfinților.
Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a săvârșit, alături de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, sâmbătă 18 iunie, rânduiala târnosirii bisericii românești cu hramurile „Sfântul Antonie cel Mare” și „Sfântul Iacob Putneanul” din Saint Gallen, Elveția, amenajată într-o clădire care găzduiește sediile mai multor societăți. Slujba a fost urmată de Sfânta Liturghie, a transmis TRINITAS TV.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că Biserica este acolo unde este și comunitatea: „În general, Sfânta Masă este din piatră, dar noi a trebuit să o facem din lemn, pentru ca să o putem mișca dacă acest loc nu va mai fi biserica dumneavoastră. Biserica se va muta cu parohia acolo unde veți merge”.
Italia
Tinerii români din Asociația „Nepsis” Italia s-au reunit la finalul săptămânii trecute la Roma, în cadrul celei de-a 14-a ediții a „Festivalului Bucuriei”, a cărui desfășurare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie. Punctul culminant al evenimentului a fost participarea la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, alături de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe române a Italiei, la Altarul de vară al Centrului eparhial din Roma.
În cuvântul de binecuvântare rostit la final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a apreciat râvna tinerilor pentru promovarea tradițiilor autentice în cadrul acestui festival care se desfășoară, după tradiție, în Duminica Tuturor Sfinților. „Am putut constata calitatea programelor prezentate și atașamentul pe care copiii noștri îl au și față de credință, și față de tradiția noastră românească, îmbrăcați fiind în haine populare tradiționale și cântând sau recitând cântece și poezii care ne poartă și ne însoțesc prin lume, păstrându-ne în inimă tezaurul pe care spiritualitatea și cultura noastră îl reprezintă”, a spus Preasfinția Sa pentru TRINITAS TV.
Spania
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Bilbao, care și-a serbat hramul, săvârșind Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre dobândirea sfințeniei. „Sărbătoarea de astăzi a fost rânduită de Sfinții Părinți ai Bisericii, în prima duminică după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, pentru că fără prezența Sfântului Duh în viața noastră nu există sfințenie. Duhul Sfânt este invocat la fiecare rugăciune sau rânduială de sfințire. Toți suntem chemați la sfințenie. Cu ajutorul lui Dumnezeu, nu singuri, prin credință, smerenie și răbdare, putem ajunge la adevărata natură a omului, la sfințenie, așa cum L-a creat la început Dumnezeu pe om”, a spus ierarhul român.
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț”, din Solsona, și a binecuvântat lucrările de amenajare a spațiului de slujire.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a acestei zile, arătând faptul că sfințenia este un dar, iar mulți din cei care l-au primit nu sunt cunoscuți: „Nu-i cunoaștem pe toți sfinții, dar simțim nevoia să-i cinstim pe toți și să le urmăm pilda de viață. Avem sfinți din toate categoriile sociale și din toate epocile istorice”, a spus Preasfinția Sa.
Ungaria
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Gyula, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte și părinții Ioan Armași și Andrei Mănescu de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cadrul Protopopiatului Sector 4 Capitală, se arată într-un comunicat al Biroului de presă eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre rodul cel mai ales al Bisericii lui Hristos și al harului Duhului Sfânt, lucrător în această Biserică și mărturisitor al Învierii Domnului, care sunt sfinții, din toate timpurile și categoriile sociale, începând de la simpli credincioși și monahi până la voievozi, împărați, ierarhi și mărturisitori, care au gustat din dulceața harului și a chemării lui Hristos și s-au arătat următori ai Lui și păzitori ai poruncilor Sale, devenind astfel oameni deplini, fii ai lui Dumnezeu după har și cetățeni ai Împărăției cerurilor.
Suedia
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a vizitat parohia românească din orașul suedez Solvesborg, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură, ierarhul român a vorbit despre însemnătatea zilei de celebrare a tuturor sfinților: „Biserica a rânduit ca în această duminică să-i pomenească pe toți sfinții pentru că dovada cea mai vie și de netăgăduit a Pogorârii Sfântului Duh sunt sfinții, care s-au făcut vase ale Duhului Sfânt, receptacule ale Mângâietorului și roade ale harului”.