Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Cinstirea Sfintei Cruci în comunități românești din străinătate
În Duminica a 3-a din Postul Mare, credincioşii români din diasporă au participat la slujbele speciale săvârşite de ierarhi români, respectiv rânduiala scoaterii Sfintei Cruci şi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, rostind și cuvinte de învăţătură despre însemnătatea purtării crucii pentru mântuire. Totodată, în cadrul mai multor parohii s-au desfăşurat acţiuni pentru punerea în valoare a tradiţiilor româneşti specifice acestei perioade, precum şi întruniri preoţeşti.
Conferinţa preoţilor români din Protopopiatul Lazio I din Italia a avut loc luni, 5 aprilie. Întrunirea cu tema „Slujirea Dumnezeieștii Liturghii - aspecte duhovnicești și practice” s-a desfăşurat în mediul online şi a fost moderată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
În cadrul întâlnirii, ierarhul român a subliniat faptul că ritmul liturgic al preotului trebuie să fie mai intens decât al credincioșilor și că în timpul săptămânii e necesar ca gândul nostru să păstreze pocăința.
În contextul Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României, conaţionalii noştri din Italia promovează tradiţiile strămoşeşti. Parohia ortodoxă română din Catania organizează în perioada Triodului o acţiune intitulată „100 de colaci până la Florii” pentru a marca şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul. În cadrul acesteia, persoanele mai în vârstă duc mai departe tradiţiile strămoşeşti cu privire la pomenirea celor trecuţi din această viaţă, învăţându-i pe cei mai tineri meşteşugul împletirii colacilor care, alături de colivă, sunt binecuvântaţi la slujba Parastasului. În Duminica a 3-a din Post, credincioasele române din oraşul italian au pregătit cu multă evlavie podoabe de flori pentru Sfânta Cruce şi colaci împletiţi în forma Sfintei Cruci, participând la Sfânta Liturghie săvârşită de părintele paroh Mihail Gabriel Ichim în biserica parohială închinată Sfintei Muceniţe Agata.
Spania
În Duminica Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârşit rânduiala scoaterii Sfintei Cruci, urmată de Sfânta Liturghie, în Catedrala Episcopală din Madrid, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre roadele Crucii în viaţa Bisericii.
„Pomul vieții din Rai este Crucea, iar fructul este Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Protopărinții noștri au fost scoși din Rai pentru ca nu cumva să întindă mâna și să mănânce din pomul vieții. De ce nu puteau ei să mănânce? Din cauza păcatului. Fiindcă nu au conștientizat gravitatea păcatului”, a spus Preasfinţia Sa.
În aceeaşi zi, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea ortodoxă română din Cenicientos, Spania.
Preasfinția Sa a vorbit vieţuitorilor obştii monahale şi credincioşilor prezenţi despre asumarea crucii: „Avem tendința de a fugi de cruce, dar se vede că fuga nu este mântuitoare. Sunt două lucruri esențiale pe care trebuie să le facem: întâi de toate, să mărturisim credința dreaptă în Iisus Hristos, iar al doilea, să mergem pe urmele Lui, pe calea Crucii”.
Suedia
În Duminica a 3-a din Sfântul şi Marele Post, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica românească din oraşul suedez Jönköping, se arată pe site-ul episcopiascandinavia.se.
„Purtarea crucii cu toată responsabilitatea este răspunsul pentru toate frământările noastre. În purtarea crucii, însă, trebuie să ne solidarizăm mai ales cu cei mai slabi decât noi şi să îi ajutăm. Pe toţi trebuie să îi purtăm în gândurile şi-n rugăciunile noastre şi, pe cât posibil, să îi ajutăm şi cu fapta cea bună. Trebuie să fim alături de cei aflaţi în nevoi şi în grele încercări, pentru că în acest demers suntem noi înşine luminaţi şi întăriţi de Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.
Ungaria
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela românească din Crâstor (Sarkadkeresztúr), se arată într-un comunicat al Biroului de presă al eparhiei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța Sfintei Cruci în viața creștinului: „Așa a binevoit Dumnezeu ca prin Cruce să lucreze mântuirea omului și a lumii întregi, întru îndelungă-răbdare și suferință, biruind apoi, cu putere dumnezeiască, această mare taină a morții, care întotdeauna a provocat oamenilor spaimă, suferință și multă întristare. Dacă protopărintele Adam a adus moartea în ființa noastră prin păcatul neascultării, Hristos Domnul, prin Crucea Golgotei și prin Sfânta Sa Înviere, a anulat puterea morții, dăruind oamenilor învierea și nădejdea dobândirii vieții celei veșnice”.