A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Comemorare şi comuniune a credincioşilor români de peste hotare
În ultima perioadă, în diaspora românească au avut loc mai multe evenimente deosebite. Acestea au inclus vizitarea a numeroase cimitire poloneze în care îşi dorm somnul de veci soldaţi români căzuţi în timpul și după Primul Război Mondial, organizarea unei tabere pentru tinerii de peste ocean şi prezenţe ale ierarhilor în parohii ortodoxe româneşti.
În săptămâna a 8-a după Rusalii s-a desfăşurat o acţiune deosebită, iniţiată în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului. Părintele ieromonah Ioan Popoiu, consilier eparhial, alături de părintele protosinghel Athanasie Ulea, preot misionar la Centrul Bisericesc Român Ortodox din München, au efectuat un pelerinaj pe urmele soldaţilor români care au murit, după Primul Război Mondial, în lagărele de prizonieri din Prusia şi Silezia, teritorii aflate astăzi în Polonia. Cei doi slujitori şi-au început călătoria de o săptămână luni, 16 august, parcurgând cu autoturismul o distanţă de 3.021 km, din care 1.976 km pe teritoriul Poloniei. În fiecare din cele 11 cimitire vizitate, aceştia au săvârşit slujba Parastasului în memoria compatrioţilor care şi-au dat viaţa, cu un secol în urmă, departe de casă, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Traversând Bavaria și Germania de Est, cei doi au ajuns luni seara în Polonia, la Świętoszów, unde au săvârșit slujba de pomenire la monumentul eroilor din cimitirul militar situat în acest oraş. Aici sunt îngropați 199 de soldați români din Primul Război Mondial, cunoscuți cu numele, dar ale căror morminte individuale nu mai există. Marți, 17 august, călătoria a continuat la Łambinowice, cimitirul din afara ţării noastre cu cele mai multe morminte românești din Primul Război Mondial, fiind cunoscute nominal 2.595 de morminte dintr-un total de 2.607. Pe lângă români, în cimitirul din Łambinowice sunt înmormântați ruși, francezi, englezi, germani și sârbi. Mormintele ostașilor români au fost renovate în 2018, în urma unei acțiuni a Armatei Române iniţiate cu ocazia Anului Centenar al Marii Uniri. În continuare, cei doi monahi au săvârșit slujba Parastasului în cimitirul militar din Katowice, capitala Voievodatului Silezia, unde sunt înmormântați 20 de români cunoscuți cu numele, precum și ostași de alte naționalitați, dar și mulți necunoscuți. Un alt loc unde se găsesc morminte ale soldaților români este orașul învecinat, Myśłowice, unde în cimitirul parohial sunt marcate cu nume românești 71 de pietre funerare, în cazul altor câteva existând presupunerea că sunt tot românești. Seara s-a încheiat cu vizitarea locului în care a existat cel mai mare lagăr de exterminare din cel de-al Doilea Război Mondial, Auschwitz-Birkenau, din apropierea Cracoviei.
Pe parcursul următoarelor zile, ieromonahii au ajuns şi s-au rugat în cimitire militare din localităţile Lidzbark Warmiński, Pasłęk, Gdańsk, Tuchola, Czersk, şi Czarne, fiecare dintre aceste locuri de odihnă având specificul propriu. Pelerinajul s-a încheiat la cimitirul militar internațional din Stargard Szczeciński, oraș situat în partea nord-vestică a Poloniei, în apropierea graniței cu Germania, unde sunt înmormântați 23 de soldaţi români cunoscuți cu numele, însă pe plăcile funerare au fost identificați numai cinci dintre aceștia. Călătoria celor doi slujitori a avut ca scop atât pomenirea ostașilor români, cât și documentarea în vederea realizării unui studiu dedicat mormintelor soldaților români, prizonieri de război în fostele imperii German și Austro-Ungar.
Canada
În perioada 23-28 august, în oraşul Vancouver are loc a 10-a ediţie a Taberei de tineri „Sfânta Veronica” din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, organizată de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Surrey, provincia Columbia Britanică, Canada. Temele principale ale taberei, la care participă tineri cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, sunt „Locul meu în familie” şi „Locul meu în Biserică”. O altă temă abordată, în acord cu anul comemorativ curent, este „Cimitirul vesel de la Săpânţa”. Pe parcursul acestei săptămâni au loc prezentări individuale, discuţii, dezbateri şi activităţi de grup centrate pe respectivele subiecte, se arată pe site-ul episcopia.ca.
În cadrul acestei întâlniri, tinerii iau parte şi la alte activităţi recreative, care implică atât colorarea şi însemnarea unei troiţe de lemn, cât şi participarea la prezentări pe tema grădinăritului şi plantarea unui copac ce va deveni simbolul ediţiei a 10-a a taberei. În plan spiritual, participanţii au un program zilnic rugăciune, primind în acest sens cărţi de rugăciune bilingve, iar pe 27 august vor participa la Sfânta Liturghie.
Programul include şi trei zile de drumeţii, realizate la Fort Langley şi în parcurile Port Kells şi Thynehead. Sâmbătă, 28 august, va avea loc spectacolul final în care vor fi prezentate piesele „Domnul Goe” și „Bubico”. Tinerii vor fi instruiţi în arta interpretării personajelor de un actor profesionist. La sfârşitul zilei, aceştia vor participa la focul de tabără, la finalul căruia vor servi o masă delicioasă.
Ungaria
În Duminica a 9-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Săcal din Bihorul Unguresc, săvârşind Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori. La sfânta slujbă au luat parte şi preoţi şi credincioşi din parohii învecinate, bucurându-se împreună, în duh de rugăciune și comuniune frățească românească, în Duminica Românilor Migranți. Sosirea ierarhului în această parohie a avut loc la numai o săptămână după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea duhovnicească a acestei comunități din vremea în care aici funcționa o mănăstire ortodoxă românească. La slujbă au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi un grup de elevi români ai Şcolii Generale Bilingve din Săcal. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța credinței și a relației fiecărui creştin cu Mântuitorul Iisus Hristos, atât de necesară în parcursul nostru prin viață, asemănat deseori cu călătoria pe o mare învolburată. La final, toţi cei prezenţi au fost invitați la o agapă frățească, oferită de parohie la Căminul cultural din localitate.