Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Debut artistic al evenimentelor aniversare din Austria și Germania
Data de 5 iunie 2024 marchează împlinirea a 30 de ani de la înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Pentru a evidenția aniversarea istorică, mitropolia organizează în aceste zile o serie de evenimente religioase și culturale de seamă, inclusiv trei concerte jubiliare. Primul astfel de concert, prilejuit și de Ziua Internațională a Copilului, a avut loc miercuri, 29 mai, la Teatrul Akzent din Viena, fiind susținut de Corul de copii și tineret „Maestra” din București.
Concertul intitulat „Copiii cântă pentru copii” a adus înaintea unui public numeros, format preponderent din copii români din Viena și din împrejurimi, prezenți alături de părinții lor, o formație corală de excepție care a interpretat, sub bagheta dirijorală a Elenei Radu, atât cântece românești cunoscute, cât și melodii îndrăgite din repertoriul internațional. Mai mulți tineri talentați au îmbogățit seara prin recitaluri solo susținute cu multă măiestrie la diverse instrumente.
Evenimentul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria și Institutul Cultural Român din Viena. Prezent la eveniment a fost și Excelența Sa Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, care după încheierea concertului a afirmat: „A fost un moment foarte important pentru noi, care a deschis o serie de spectacole organizate spre cinstirea celor trei decenii care au trecut de la înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. De mai multă vreme ne-am gândit ca itinerarul acestei aniversări a unei instituții importante nu numai pentru Biserică, ci și pentru comunitatea românească din diasporă, să înceapă la Viena, fiindcă este o capitală a Europei Centrale de care România este foarte legată”.
La rândul său, părintele Emanuel Nuțu, consilier eparhial la Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a explicat faptul că primul concert jubiliar reprezintă o continuare a intensei preocupări a mitropoliei pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor români din țară și din afara granițelor ei: „Mă simt onorat să fiu reprezentantul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim la acest concert pentru copiii români din Viena și împrejurimi care deschide șirul evenimentelor dedicate acestei aniversări. A fost un moment emoționant, întrucât copiii sunt cei care îți aduc emoție în suflet atunci când cântă pe scenă și transmit auditoriului tot ceea ce au ei mai scump și mai sfânt. Concertul a fost organizat de mitropolia noastră printr-o bună colaborare cu Ambasada României la Viena și cu Institutul Cultural Român, sprijiniți fiind de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Acest eveniment ilustrează totodată grija și atenția pe care Mitropolia și Părintele Mitropolit Serafim le arată față de copii. În România, sunt susținuți de mitropolie peste 850 de copii săraci cu burse care depășesc 350.000 de euro anual, însă o atenție deosebită se acordă și copiilor născuți și crescuți în diasporă, iar acest eveniment este un dar care prelungește în mod plăcut activitățile culturale ce se desfășoară în foarte multe școli parohiale din mitropolie, acolo unde ne străduim să fim alături de părinți, să punem în sufletele copiilor principiile morale creștine și să ajutăm ca limba română și bogăția tradițiilor noastre să nu rămână străine pentru cei care s-au născut departe de țară. Orice eveniment cultural ne ajută să ne reconectăm la frumusețile culturii și spiritualității românești. Nădăjduim ca acest dar muzical să fi fost bine primit de către cei prezenți și să încurajeze spre o trăire frumoasă într-o comunitate românească bine închegată și activă”.
Despre concert a vorbit Andreea Dincă, directoarea Institutului Cultural Român din Viena: „Concertul Corului «Maestra» reprezintă în primul rând, din partea noastră, o încercare de consolidare a legăturii dintre copiii din diaspora românească din Austria și România și, în al doilea rând, o excelentă platformă de prezentare a tinerelor talente din România, pentru că este important să arătăm ce avem și în afara țării și să nu uităm de aceste tinere generații care, pe viitor, vor duce mai departe valorile noastre naționale. Aceste valori sunt păstrate cu siguranță peste graniță și cu ajutorul instituțiilor românești din străinătate. Noi prezentăm o imagine modernă a României de astăzi, dar nu uităm de unde am venit și care sunt obiceiurile, tradițiile, porturile și muzica noastră”.
Elena Radu, dirijoarea corului de copii din București, a adăugat că experiența va rămâne una memorabilă pentru toți membrii grupului: „Mulțumim din inimă pentru faptul că ne aflăm aici tuturor celor care au făcut posibil acest lucru. Copiii își vor aminti această experiență pentru tot restul vieții lor, așa cum și eu îmi aduc aminte de primele mele turnee și concursuri. Publicul de aici ne-a primit cu brațele deschise, cu multe aplauze și multă bucurie”.
Corul de copii și tineret „Maestra” s-a remarcat prin participarea la numeroase concerte, recitaluri și evenimente caritabile cu un impact semnificativ în comunitate. Corul a fost distins cu premii importante obținute la concursuri de profil, toate contribuind la consolidarea imaginii sale în peisajul cultural românesc.