A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19
Învierea Domnului sărbătorită de românii din Germania
Românii din Nürnberg şi din localităţile învecinate au participat cu bucurie la rânduielile liturgice pascale săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un sobor de clerici la altarul amenajat în incinta Centrului mitropolitan din oraşul german.
După tradiţia bisericească românească, cu puțin timp înainte de miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a împărțit Sfânta Lumină credincioșilor în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg, apoi clericii în frunte cu ierarhul român au mers în procesiune până la altarul amenajat în curtea interioară a Centrului mitropolitan, unde a fost oficiată slujba Învierii. În continuare, a fost organizată procesiunea pascală a clerului și credincioșilor pe străzile adiacente catedralei, în cadrul căreia a fost intonat troparul Învierii, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Procesiunea s-a încheiat la altarul din curtea Mitropoliei, unde a fost oficiată slujba Utreniei Învierii, la finalul căreia mitropolitul român a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la cuvintele Domnului rostite după Înviere.
„Bucuria, pacea și curajul sunt valori fundamentale ale unei vieți sănătoase, acestea fiind daruri ale lui Dumnezeu primite de cei care își exprimă credința prin fapte demne de numele de creștin - rugăciunea intensă, facerea de bine, iertarea tuturor, chiar și a vrăjmașilor. Inima plină de rugăciune îndeamnă la milostenie față de semenii mai săraci”, a spus ierarhul.
Duminică dimineața, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, vorbind la final credincioşilor prezenţi despre frumusețea slujbelor ortodoxe și cu precădere despre cea a Învierii Domnului: „Rânduielile din biserică au ca rol ajutorarea omului pentru ca să se reîntoarcă de la starea de păcat și neorânduială duhovnicească la starea primordială de curățenie. Creștinii care respectă cele rânduite de Dumnezeu sunt vindecați de El și ajung la o noblețe duhovnicească, devin «aristocrați» în cele duhovnicești. Ajungând la simplitate și smerenie, aceștia apreciază adevărata filosofie - gândul la moarte, care ferește de orice păcat, după cum spunea odinioară Sfântul Vasile cel Mare”.
La încheierea slujbei pascale, ierarhul a reamintit despre noul program pastoral-misionar eparhial, ocazionat de împlinirea a 30 de ani de existență a Mitropoliei, prin care Consiliul eparhial a hotărât tipărirea a 30.000 de Biblii, care s-au distribuit în mod gratuit în toate parohiile românești din Germania, Austria și Luxemburg.