A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Moment dedicat Zilei Naționale a României la München
Duminică, 28 noiembrie 2021, după Sfânta Liturghie, membrii Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului” din München au sărbătorit anticipat Ziua Națională a României. Părintele paroh dr. Alexandru Nan a vorbit despre importanța acestui eveniment istoric, iar copiii Școlii de Română (parohiale) au prezentat un frumos program închinat Zilei Naționale.
În duminica a 30-a după Rusalii, pr. paroh Alexandru Nan și părintele diacon Nicolae Canciu au săvârșit Sf. Liturghie în Biserica Sf. Willibrord, în mijlocul credincioșilor celei mai vechi parohii din Bavaria. La momentul potrivit, pr. Alexandru Nan a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, arătând că Mântuitorul n-a înfierat niciodată bogăția, ci greșita ei întrebuințare. Părintele le-a oferit credincioșilor câteva exemple practice, pentru a-i ajuta să înțeleagă că noi, oamenii, suntem numai niște administratori ai bunurilor primite de la Dumnezeu.
În partea a doua a predicii, pr. Alexandru Nan s-a referit și la „Sfântul încă necanonizat al Ardealului”, la pr. Arsenie Boca, de la a cărui trecere în veșnicie se împlineau 32 de ani. Pr. Alexandru a prezentat pe scurt conținutul unei cărți închinate pr. Arsenie de către doctorul în litere și cercetătorul CNSAS, Sergiu Ciocârlan, intitulată: „Chipul Cuviosului Părinte Arsenie Boca. Premisele unei dezbateri pentru canonizare”, apărută la Editura Andreiană din Sibiu în acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului. Părintele Nan i-a invitat pe credincioșii interesați să-l cunoască pe părintele Arsenie să lectureze această carte, pentru a se întâlni cu adevăratul chip al fostului duhovnic de la Prislop și nu cu „fenomenul Arsenie”, pentru a se putea detașa de mistificările promovate vizavi de Părintele, recomandându-le ca până la momentul canonizării să-l așeze pe părintele Arsenie în sinaxarul inimii lor.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, a urmat un moment dedicat Zilei Naționale a României. Părintele Alexandru Nan a prezentat, într-un scurt cuvânt principalele etape care au dus la împlinirea acestui deziderat de secole al românilor. Referindu-se mai întâi la „mica unire“, pr. Nan a prezentat mai apoi contextul istoric de la sfârșitul Primului Război Mondial, amintind cum în decursul anului 1918, mai întâi Basarabia (27 martie), apoi Bucovina (28 noiembrie) și-n final Transilvania, Crișana și Maramureșul s-au unit cu Patria-mamă.
După acest cuvânt, copiii Școlii de Română au prezentat un frumos program închinat Zilei Naționale. Cu glasurile lor calde și nevinovate, aceștia au rostit poezii și au cântat mai multe cântece patriotice, încântându-i până la lacrimi pe cei prezenți.
La final, pr. Alexandru Nan le-a mulțumit copiilor, doamnelor care coordonează Școala de Română (Luminița Orha, Camelia Stoica, Anca Bartoș și Simina Bura) și i-a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia Zilei Naționale. Ziua s-a încheiat cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te, române“, de către întreaga suflare prezentă în biserică.