Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Piatră de temelie pentru o nouă biserică românească în Germania
Sâmbătă, 14 octombrie, la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, în localitatea Passau din Germania a fost aşezată piatra de temelie pentru o nouă biserică românească. Rânduiala specială a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim le-a transmis credincioșilor un cuvânt de încurajare: „Mă bucur din toată inima că părintele paroh Ioan-Marius Jidveianu împreună cu soția dânsului, cu membrii Consiliului și Comitetului parohial și cu toți credincioșii din această zonă au jertfit mult până acum, ridicând mai întâi această capelă de mărimea unei adevărate biserici, împreună cu două apartamente, o sală de mese praznicală, cum zicem noi în România, și cu tot ce s-a realizat în cei șase ani de când s-a întemeiat această parohie. În Germania trăiesc peste un milion de români, dintre care majoritatea covârșitoare, mai mult de 90%, sunt creștini ortodocși. În Germania avem aproape 200 de parohii, dar din 200 de parohii, doar vreo 25 posedă bisericile lor proprii”.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în continuare de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, în prezența a numeroși credincioși, dar și a mai multor reprezentanți ai statului român și ai celui german. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a evidențiat evlavia poporului român pentru Sfânta Cuvioasă de la Iași: „Sfânta Parascheva este prețuită și iubită de ortodocșii de pretutindeni, nu doar de români, mai cu seamă că moaștele ei au fost purtate în pelerinaj în Balcani. Au stat peste 100 de ani și la Belgrad, tocmai de aceea și sârbii merg în număr mare în pelerinaj la moaștele ei la Iași”.
Părintele paroh Ioan-Marius Jidveianu a mulțumit la final Domnului pentru tot ajutorul, precum și celor doi ierarhi: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată în care noi avem bucuria de a pune piatra de temelie a noii biserici de la Passau. Spunem și noi, împreună cu psalmistul: «Mare ești Doamne și minunate sunt lucrările Tale și nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale»”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh. Preotul Ioan-Marius Jidveianu a fost numit paroh al comunității românești din Passau în 8 ianuarie 2017.