Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Pomenirea unui fost arhipăstor al Eparhiei de Bălți
În Sala Polivalentă a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova, a avut loc luni, 26 februarie, conferința „Mitropolit Visarion Puiu - 145 de ani de la naștere și 60 de ani de la trecerea sa în veșnicie”, în cadrul unui eveniment cultural-religios dedicat vrednicului de pomenire ierarh, care a păstorit la Bălți între anii 1923 şi 1935. Conferinţa s-a desfăşurat în contextul celei de a 28-a ediţii a „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu”. Evenimentul a debutat cu săvârșirea slujbei Parastasului pentru Mitropolitul Visarion Puiu, de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, împreună cu soborul de preoți, în Sala Polivalentă a USARB (fosta capelă a fostului Liceu teoretic pentru fete „Domnița Ileana”, în perioada interbelică).
Cuvinte de salut au rostit dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, și Preasfințitul Părinte Episcop Antonie, în continuare fiind rostite comunicări științifice de pr. dr. Aurel Florin Ţuscanu, pr. dr. Maxim Melinti, pr. dr. Ioan Lisnic, arhim. dr. Andrei Ioniță. De asemenea, a fost vernisată expoziția fotodocumentară „In memoriam - † Visarion Puiu, mare ctitor și misionar în Basarabia interbelică” și a fost prezentată revista „Valori perene”, Serie Nouă, Anul XIV, nr. 10 (13)/ 2024. A fost lansată și cartea pr. dr. Aurel Florin Țuscanu „Ținutul Romanului. Retrospective culturale și spirituale”, Editura Vasiliana 98, Iași, 2023.
După conferință, cei prezenți au mers la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, ctitoria Mitropolitului Visarion Puiu, unde au depus flori la bustul ierarhului, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.