În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Popasuri duhovniceşti în comunităţile româneşti din diasporă
Sfârşitul de săptămână a fost bogat în evenimente liturgice pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor. Ierarhi români au vizitat parohiile româneşti săvârşind Sfânta Liturghie şi rânduind noi slujitori pentru sfintele altare. Totodată, au fost consacrate şi noi lăcaşuri de închinăciune pentru credincioşii care caută ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu.
În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a săvârșit slujba de sfințire a picturii bisericii Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Aldeia de Santa Margarida, Portugalia, şi Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul sfintei slujbe, rasoforul Onufrie a fost hirotonit ierodiacon pe seama vetrei monahale.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a rostit cuvântul de învățătură, în care a subliniat importanţa picturii în cultul ortodox: „Pictura este un grai în culoare, care ne vorbește despre Dumnezeu, Care vine, Care Se face asemenea nouă, Care are o atenție atât de minunată cu noi, oamenii, Care ne mângâie și ne îngrijește sufletul și trupul, dăruindu-ne atâtea daruri. Când intrăm în biserică, să avem impresia că intrăm în Rai. Pictura unei biserici reprezintă Împărăția cerurilor desenată, scrisă”.
Italia
Credincioșii Parohiei „Sfântul Mucenic Emilian din Durostor” din Orbassano, Italia, au trăit momente înălțătoare sâmbătă, 13 noiembrie 2021, când a avut loc inaugurarea noii lor biserici. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a oficiat slujba de Te Deum și a binecuvântat lucrările săvârșite până în prezent la sfântul lăcaş, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
La final, ierarhul a vorbit despre lucrarea de mântuire la care este chemată comunitatea: „Ne bucurăm pentru faptul că avem o nouă biserică românească ridicată pe pământ italian. De multe ori când ajungem la momentul acesta al împlinirii, al bucuriei, al trăirii unui vis, credem că am ajuns la final, că am terminat ceea ce aveam de făcut. Însă, de acum înainte, se începe o lucrare mai mare de formare a parohiei, de zidire duhovnicească a comunității, de a-i ajuta pe creștini să crească în calea cunoașterii lui Hristos”.
Pentru activitatea pastorală şi eforturile depuse în edificarea noii biserici româneşti, părintele paroh Eugen Bînzari a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.
În ziua următoare, Preasfinţia Sa a vizitat parohia românească din Imola, unde a săvârșit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pasajul evanghelic al Parabolei samarineanului milostiv şi le-a vorbit celor prezenți despre semnificația deosebită a milosteniei în post: „Prin această parabolă, Domnul ne învață milostivirea și ne descoperă că postul nu se referă doar la înfrânarea de la bucate, ci și la practicarea virtuților, precum milostenia, dragostea și filantropia”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Teodor Melian pe seama parohiei gazdă.
Spania
Sâmbătă, 13 noiembrie, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Sines, Portugalia, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură, ierarhul român a arătat strânsa legătură dintre Botez și Sfânta Liturghie. „Noi putem să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului Hristos pentru că suntem botezați, pentru că suntem pecetluiți cu Duhul Sfânt. Prin Botez, toți devenim fii iubiți ai Tatălui ceresc. Înainte de botez suntem mlădițe sălbatice, dar după ce am fost altoiți, prin Botez, pe tulpina Hristos, devenim și noi viță nobilă aducătoare de rod”, a spus Preasfinţia Sa.
Suedia
Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Stockholm, Suedia, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa milosteniei: „Mântuitorul ne arată mereu cum trebuie să devenim «aproapele» celui aflat în suferinţă atroce şi singurătate, cum trebuie să desăvârşim mila lui Dumnezeu. Ne facem «aproapele» nu doar arătând milă, ci lucrând mila Sa. Acela nu doar şi-a manifestat sentimentul de milă raţională, ci a devenit mâna milostivă a lui Dumnezeu şi a lucrat mila Sa. Dacă lucrăm milă, milă vom dobândi”.
Ungaria
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în biserica parohiei românești din Chitighaz (Kétegyháza), Ungaria, care este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, informează Biroul de presă al eparhiei.