A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Punerea pietrei de temelie pentru o biserică din orașul austriac Klagenfurt
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Ziua Națională a Austriei, parohia românească situată în cel mai sudic oraș-capitală de land din această țară a trăit clipe de aleasă bucurie. Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a săvârșit cu ocazia hramului parohiei Sfânta Liturghie, înconjurat de un însemnat sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor români din Klagenfurt. Totodată, a fost săvârșită slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici parohiale.
Comunitatea păstorită de părintele Visarion Viorel Ipati a fost înființată în anul 2008 și s-a consolidat armonios de-a lungul timpului prin efortul părintelui paroh și al bunilor credincioși. După ani întregi de slujire în biserica parohiei ortodoxe sârbe și apoi în biserica monument istoric Kreuzberglkirche, în urma creșterii necesităților comunității, s-a simțit nevoia slujirii într-o biserică proprie, încăpătoare și adecvată cerințelor existente. Recent, a fost achiziționat din economiile parohiei un teren pe care va fi ridicat un nou lăcaș de închinare, cu anexele necesare, pentru punerea pietrei de temelie fiind stabilită ziua pomenirii Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul acestei comunități, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Sfânta Liturghie și slujba punerii pietrei de temelie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, înconjurat de un sobor de 11 preoți și 3 diaconi, veniți de la mari distanțe pentru a-și arăta susținerea față de demersul jertfelnic al părintelui paroh. La sfintele slujbe au fost prezenți și episcopul catolic din dieceza Gurk-Klagenfurt, însoțit de preotul romano-catolic din vecinătate și de alți reprezentanți ecumenici, autorități locale și guvernamentale. Oaspeții au dat dovadă de multă răbdare, asistând la cele două slujbe oficiate pe terenul pe care urmează a fi ridicată biserica. La sfârșit au fost invitați să adreseze un cuvânt comunității românești.
În discursurile rostite au transmis aprecierea față de credința și viețuirea românilor ortodocși, atât de implicați în viața societății austriece fără a renunța la credința și la tradițiile strămoșești, străduindu-se să mențină vie flacăra credinței într-o societate tot mai cuprinsă de secularizare și aflată la distanță de ținuturile natale. La final a fost organizată o agapă, iar Părintele Mitropolit l-a binecuvântat și încurajat pe părintele paroh să poată duce mai departe proiectul solicitant al construcției unei noi biserici, un lucru extrem de anevoios mai ales în această perioadă în care prețurile materialelor de construcție au atins noi limite.