A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Sfințirea Altarului noii biserici românești de lemn din Sögel, Germania
În Duminica Sfinților Români (18 iunie), cei trei ierarhi ai Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord au săvârșit slujba sfințirii Altarului bisericii de lemn a Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sögel-Papenburg. Aceasta este prima biserică din lemn românească, construită în stil maramureșean, din nordul Germaniei, se arată pe site-ul eparhiei, mitropolia-ro.de.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, au slujit Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Din soborul de clerici au mai făcut parte părintele paroh Marius Gabriel Matei, protoiereu al Protopopiatului Germaniei de Nord, și alți slujitori.
Biserica a fost ridicată pe un teren concesionat de primăria orașului Sögel pentru 99 de ani, piatra de temelie fiind așezată la 9 iunie 2019. Ca urmare a rodnicei conlucrări dintre preotul și credincioșii parohiei românești și autoritățile locale, la sărbătoarea târnosirii Altarului au participat și Marc André Burgdorf, prefectul districtului Emsland, Frank Klass, primarul orașului Sögel, reprezentanții Bisericilor Catolice și Evanghelice din Sögel, reprezentantul Bisericii Catolice din insula Borkum, precum și foștii primari Günther Wigbers și Irmgard Welling, cei care au susținut cu toate mijloacele construirea acestei biserici.
În piciorul Sfintei Mese, ierarhii români au așezat după rânduială hrisovul de ctitorie, precum și o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Vincențiu, care a mărturisit la Roma în secolul al 3-lea, fiind prăznuit de Biserică la 24 iulie.
„Sfințirea de astăzi a Altarului este, pe de o parte, o dovadă a credinței, hărniciei și perseverenței părintelui Marius Gabriel Matei, a familiei lui și a parohienilor care s-au implicat cu dăruire jertfelnică, făcând să răsară această biserică maramureșeană, care să arate spre cer în spațiul aplatizat al nordului Germaniei; pe de altă parte, ea mărturisește despre lucrarea Duhului Sfânt, uneori pe căi nebănuite sau greu de descifrat, lucrare de sfințire a noastră și a celor ce vor veni după noi”, a spus IPS Părinte Mitropolit Serafim.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marius Gabriel Matei a primit distincția de iconom stavrofor, iar din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a primit Crucea Patriarhală. Distincțiile au fost oferite protopopului Germaniei de Nord de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim.
În semn de cinstire și apreciere, au primit Gramata Mitropolitană preoteasa Laura Alexandra și credincioșii din parohie care au ajutat biserica de-a lungul timpului, precum și autoritățile orășenești care au sprijinit construirea noului lăcaș de închinare.