A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Slujire și binecuvântare în eparhiile românești din străinătate
În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), ierarhii din diasporă au săvârșit Sfânta Liturghie, au efectuat vizite pastorale în eparhiile românești din afara țării și au participat la evenimente culturale. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pasajul evanghelic rânduit și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au fost prezenți și studenți de la Extensia de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. La final, studenții au participat la o întâlnire duhovnicească cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a subliniat faptul că Evanghelia duminicală rânduită îndeamnă la concentrarea atenției către adâncurile inimii.
„După ce am încheiat sărbătorile praznicelor Nașterii și Botezului Domnului, ne pregătim deja să intrăm, peste puțină vreme, în perioada Triodului, perioadă ce prefațează praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Evanghelia de astăzi, a chemării vameșului Zaheu, încearcă să ne stimuleze atenția și concentrarea către adâncurile inimii, acolo unde trebuie să pregătim sălășluirea lui Hristos Cel viu. Acest mai-mare al vameșilor vremii, Zaheu, este schimbat radical de dragostea dumnezeiască, care îi descoperă o nouă perspectivă, ce îi oferă adevărata siguranță, pe care omul contemporan o caută cu atâta învârtoșare în lucrurile lumii”, a arătat Preasfinția Sa.
La întâlnirea duhovnicească pe care a avut-o cu studenții de la Extensia de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, ierarhul i-a îndemnat să-și asume cu multă responsabilitate această lucrare pe care o împlinesc acum, fiind conștienți că temelia unei bune slujiri a lui Hristos stă atât pe învățătura pe care o dobândesc la cursuri, cât și pe practica virtuților și vieții liturgice, se arată pe episcopia-italiei.it.
Norvegia
În perioada 25-26 ianuarie 2020, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a efectuat vizite pastorale în parohiile românești de pe coasta de vest a Norvegiei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și i-a vizitat la casele lor pe cei aflați în încercări și greutăți.
În prima zi a vizitei pastorale, sâmbătă, 25 ianuarie, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei românești din Stavanger și a botezat doi copii din comunitate. A doua zi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica românească „Sfinții Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul” din fiordul norvegian Haugesund.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre un eveniment din viața Sfântului Cuvios Macarie cel Mare, relatat în Istoria lausiacă a lui Paladie, Episcopul Helenopolisului. „Cât trăim în realitate și cât trăim în propriile noastre amăgiri? Aceasta este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem din ce în ce mai insistent, cu sinceritate, înaintea lui Dumnezeu. Și acest proces de a rămâne în realitate și de a nu ne lăsa scufundați în amăgire se desăvârșește în Taina Pocăinței în Biserică, prin participarea concretă, existențială, la Sfânta Liturghie. Avem nevoie permanent de har, avem nevoie permanent să ne spălăm ochii cu apa binecuvântată a Duhului Sfânt ce curge neîncetat în biserică, astfel încât să avem o privire curată, care să ne arate lucrurile așa cum sunt, nu așa cum ne închipuim noi sau, și mai rău, așa cum vrea vrăjmașul mântuirii, diavolul, să ni le înfățișeze”, a spus Preasfințitul Părinte Macarie.
Toții credincioșii au primit iconițe din partea ierarhului, iar copiii care s-au împărtășit au primit mai multe daruri. De asemenea, cei prezenți s-au închinat la Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită”, păstrată în biserica românească din Haugesund, locaș achiziționat de la comunitatea norvegiană și târnosit în toamna anului trecut.
La final, Preasfințitul Părinte Macarie a botezat o fetiță din comunitate, se arată pe www.episcopiascandinavia.se.
Simpozion internațional la Vârșeț, Serbia
La Muzeul Orășenesc „Concordia” din Vârșeț, Serbia, s-a desfășurat sâmbătă, 25 ianuarie 2020, Simpozionul internațional „Urme în timp”, dedicat operei și vieții părintelui Arsenie Boca (1910-1989). Simpozionul a fost precedat de săvârșirea slujbei Parastasului pentru odihna sufletului părintelui Arsenie Boca, săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Locțiitor de Episcop al Daciei Felix, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Episcopală din Vârșeț.
Evenimentul cultural și spiritual dedicat părintelui Arsenie Boca a fost deschis de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care a subliniat trăsăturile importante și definitorii ale părintelui Arsenie, evidențiind faptul că este un model demn de urmat, în scopul slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui.
În cadrul simpozionului au fost prezentate mai multe referate și au avut loc mai multe momente artistice susținute atât în limba română, cât și în limba sârbă. Evenimentul a fost organizat de pr. Cornel Juică și de Parohia Iablanca, din Episcopia Daciei Felix, în colaborare cu Muzeul Orășenesc din Vârșeț, cu sprijinul Primăriei orașului Vârșeț și al Ministerului Culturii și Informării din Republica Serbia și a avut ca parteneri Consulatul General al României la Vârșeț și Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.