A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Slujiri și activități misionare în eparhii românești din diasporă
În perioada 28-29 iunie 2020, enoriașii comunităților românești din diasporă au fost vizitați de ierarhii ortodocși, care au săvârșit Sfânta Liturghie, au hirotonit preoți pe seama noilor parohii înființate și i-au binecuvântat pe cei prezenți. Totodată, Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi organizează în luna iulie tabere de vară pentru copii în mediul on-line, cu rolul de a-i familiariza pe cei mici atât cu viața bisericească și catehismul ortodox, cât și cu tradițiile românești.
Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a săvârșit duminică, 28 iunie 2020, Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Dortmund, Germania. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Adrian Achim pe seama unei noi parohii din Gelsenkirchen cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sfintele Mucenițe Perpetua și Felicitas”, se arată pe mitropolia-ro.de.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că libertatea este unul dintre cele mai mari daruri oferite omului de Dumnezeu, pe care îl poate folosi în ajutorul semenilor. „Când ne folosim libertatea să alegem binele, atunci Îl alegem pe Dumnezeu și nu pe mamona, care este simbolul banului, al bunurilor materiale în exces. Dezechilibrul social, dar și cel ecologic sunt cauzate de dorința de înavuțire, de lăcomia ce caracterizează atât societatea, cât și mediul economic. De aceea, și tragedia multor oameni care nu-L caută pe Hristos și care nu au liniște sufletească. Mântuitorul ne învață să vedem cu ochii inimii pe ceilalți, să avem ochiul curat de patimi și atunci vom vedea binele din fiecare și nu răul din celălalt”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim.
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi organizează în perioada 10-25 iulie 2020 tabăra virtuală pentru copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. Evenimentul se va desfășura on-line, prin platforma Zoom.
Dorința organizatorilor este de a familiariza copiii atât cu credința creștin-ortodoxă, cât și cu tradițiile românești. Astfel, programul include momente de rugăciune în comun, jocuri interactive, teatru de păpuși, desene, precum și lecții de gătit, se arată pe mitropolia.us.
Pentru înscriere, cei interesați pot completa formularul on-line la adresa https://forms.gle/R2vjSfHJVdBTis1UA sau la e-mailurile puse la dispoziție pe site-ul mitropolia.us.
Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei
În Duminica a 3-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Santander, Spania, păstorită de părintele paroh Andrei Turea. La eveniment a fost prezent și Michel Sancho, consul onorific la Bilbao, se arată pe obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre importanța luminii dumnezeiești, ca prioritate în viața noastră: „Domnul Hristos nu ne cere să renunțăm la cele necesare vieții cotidiene sau la munca necesară, dar păcatul nostru poate să apară atunci când facem din hrană și îmbrăcăminte, adică din grijile vieții, prioritatea supremă. Cuvântul lui Dumnezeu este prioritatea supremă. Când venim la biserică, la Sfânta Liturghie, venim pe nemâncate, ca să primim prima dată hrana cea spirituală, cuvântul lui Dumnezeu, iar abia apoi, după ce mergem acasă, gustăm din pâinea cea de toate zilele. Prioritățile sunt date mai întâi de hrana cea duhovnicească, de cuvântul lui Dumnezeu, iar apoi de hrana cea perisabilă. Concluzia mântuitoare a Domnului Hristos este să căutăm prima dată Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui. Viața aici pe pământ nu este decât o etapă pregătitoare pentru ceea ce urmează, adică veșnicia în Împărăția cerurilor”.
A doua zi, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a săvârșit Sfânta Liturghie la paraclisul Mănăstirii Ortodoxe Române din Cenicientos, Spania. Alături de ierarh s-au rugat slujitori de la Centrul eparhial. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a vorbit despre viața, misiunea și propovăduirea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, se arată pe obispadoortodoxo.es.
Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria
De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor format din părintele protosinghel Visarion Tuderici, secretarul eparhial, părintele Teodor Marc, parohul catedralei, și arhidiaconul Emanuel Văduva, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța deosebită pe care o au Sfinții Apostoli Petru și Pavel în Biserica Ortodoxă. „Ei sunt normativi pentru noi, atât prin exemplul și învățăturile lor, consemnate în special în paginile Noului Testament, prin epistolele rămase de la ei, cât și prin latura umană pe care o dovedesc la începuturile convertirii lor și care ne îndeamnă și pe noi să pășim cu curaj pe această cale creștină, fiind încredințați că vom avea parte, la rândul nostru, de sprijinul și ajutorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Foarte mulți creștini, de diferite neamuri, poartă până în ziua de azi numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în semn de cinstire pentru viața și activitatea lor”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, au fost înălțate rugăciuni pentru vrednicul de pomenire părinte Pavel Ardelean, fostul vicar eparhial al Episcopiei din Ungaria, la împlinirea a 7 ani de la mutarea sa la cele veșnice.