Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Trei ierarhi români au slujit în capitala Norvegiei
În ziua pomenirii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul episcopal din Oslo, Norvegia, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Numeroși credincioși români din capitala Norvegiei, dar și din comunitățile învecinate au participat marți, 29 martie, la Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia pomenirii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul în Paraclisul episcopal cu hramurile „Învierea Domnului” și „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare” din Oslo, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Macarie și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul mitropolia-clujului.ro.
Cuvântul de învățătură rostit în cadrul sfintei slujbe de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a intitulat „Ioan Botezătorul este cel mai mare bărbat născut din femeie”, ierarhul punând în fața ochilor sufletești ai credincioșilor prezenți moștenirea lăsată de Ioan Botezătorul contemporaneității.
„Ce ne învață Sfântul Ioan Botezătorul? Într-o lume secularizată, dată peste cap, dezorientată, Sfântul Ioan Botezătorul ne învață că un dram de moralitate ar trebui să avem când toate sunt relativizate. Orice e îngăduit în lumea de astăzi. Orice e îngăduit de către morala laică, dar nu orice e îngăduit de către morala lui Dumnezeu. În lumea în care trăim noi, întâi de toate, ar trebui să avem o exigență morală, o viață cât de cât curată. «Nu orice este îngăduit, nu te poți căsători cu oricine, nu poți trăi în orice păcat, nu poți trăi o viață nefirească, ci așa cum a lăsat-o Dumnezeu», dacă Ioan Botezătorul ar trăi azi, lucrul acesta l-ar spune”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, un cuvânt de binecuvântare a rostit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care i-a îndemnat pe cei prezenți, departe de țară fiind, să nu-și piardă identitatea, să păstreze tradiția creștină și să rămână uniți.
Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a mulțumit ierarhilor prezenți și tuturor credincioșilor participanți care și-au arătat devotamentul față de credința ortodoxă, de Biserica neamului românesc și de slujitorii sfintelor altare din țările scandinave.
În semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în slujba Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici preotului Alexandru-Călin Ardelean, parohul bisericii din Oslo. De asemenea, Mitropolitul român i-a conferit lui Ion Rudeanu, membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.
La final, credincioșii prezenți au primit în dar, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, cărți și iconițe.