A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Vizită arhierească la Straubing și sfințire de icoană la Bogenberg, Germania
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a vizitat parohia ortodoxă română din orașul german Straubing, săvârșind Sfânta Liturghie și rostind un cuvânt de învățătură. În seara aceleiași zile, ierarhul a oficiat în biserica mare a Mănăstirii Bogenberg slujba Vecerniei în limba germană, sfințind totodată și o icoană.
În Duminica după sărbătoarea Botezului Domnului, Înaltpreasfinția Sa a poposit în Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Straubing, unde a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu părintele paroh Vasile-Florin Reuț, în prezența unui număr însemnat de credincioși. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre libertatea omului ca dar al lui Dumnezeu pe care Creatorul nu îl încalcă niciodată din dragoste față de cununa creației Sale, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
În seara zilei de duminică, Părintele Mitropolit a vizitat mănăstirea romano-catolică din Bogenberg, săvârșind aici slujba ortodoxă a Vecerniei împreună cu părintele ieromonah Chiril Socaciu, inspector eparhial, și cu părintele Klaus Klein, preot ortodox al Crucii Roșii bavareze. Părintele Darek, starețul mănăstirii de la Bogenberg, a rostit un cuvânt de bun-venit și și-a exprimat bucuria că biserica mănăstirii este gazda unei slujbe ortodoxe. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul condus de arhidiaconul Georg Hahn din Regensburg, credincioșii prezenți bucurându-se astfel de sensibilitatea și profunzimea cântărilor liturgice ortodoxe. De asemenea, la slujbă au fost prezenți abatele Marianus Bieber, starețul mănăstirii benedictine de la Niederalteich, și preotul Gerhard Auer, responsabilul pentru relațiile ecumenice al Episcopiei Catolice de la Passau.
După Vecernie, Mitropolitul ortodox român a oficiat slujba de sfințire a unei icoane a Sfântului Arhanghel Mihail, iar la finalul acesteia a rostit o meditație în care a evidențiat învățătura despre cinstirea sfintelor icoane în tradiția și spiritualitatea ortodoxă, subliniind legătura dintre icoană și frumusețea divină. Icoana sfințită a fost apoi așezată în capela mănăstirii, locul în care călugării de aici se roagă zilnic.