Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Zile de bucurie duhovnicească pentru românii ortodocşi din Bari
La sfârşitul săptămânii trecute, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a poposit în mijlocul credincioşilor români din oraşul italian Bari. Preasfinţia Sa a sfinţit sâmbătă, 7 octombrie, Centrul pastoral ortodox român din oraş şi a târnosit Altarul sfântului lăcaş din interiorul acestuia. De asemenea, ierarhul român a săvârşit şi prima Sfântă Liturghie pe Altarul nou târnosit, în Duminica a 20-a după Rusalii, 8 octomobrie.
Sfârşitul primei săptămâni din luna octombrie a fost încărcat de evenimente ecleziale pentru comunitatea românească din Bari, Italia, credincioşii Parohiei „Sfânta Treime”, care împlineşte anul acesta 40 de ani de la înfiinţare, primind vizita chiriarhului lor, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan.
Sâmbătă, 7 octombrie, ierarhul român a săvârşit slujba de sfinţire a Centrului pastoral ortodox român din Bari, precum şi rânduiala târnosirii bisericii parohiale care funcţionează în cadrul acestuia, având hramurile „Sfânta Treime, Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae”, înconjurat de un sobor de clerici, se arată pe site-ul theofania.ro.
La finalul sfintelor rânduieli, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de felicitare comunităţii credincioşilor pentru realizările în plan administrativ-gospodăresc şi pentru edificarea centrului pastoral, oferind părintelui paroh Mihai Drigă Gramata episcopală de apreciere şi cruce pectorală. De asemenea, prezbitera Eleona Drigă a primit Crucea Episcopiei Italiei pentru mireni, iar Consiliul şi Comitetul parohial, precum şi ostenitorii parohiei din Bari au fost distinşi cu gramate de apreciere.
În ziua următoare, Duminica a 20-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit Sfânta Liturghie pentru Altarul târnosit în ajun, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la timpul rânduit hirotonind întru diacon pe teologul Andrei Lucasievici.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul român a explicat înţelesurile duhovniceşti ale textului evanghelic duminical, care înfăţişează minunea învierii fiului văduvei din Nain, vorbind despre puterea cuvântului dumnezeiesc care pe toate le-a adus de la nefiinţă la fiinţă, întorcând şi sufletul tânărului mort în trupul fără suflare.
Parohia românească „Sfânta Treime” din Bari a luat fiinţă în anul 1983, fiind păstorită de la început de părintele Mihai Drigă. Actualul Centrul pastoral şi lăcaşul de închinare funcţionează într-un spaţiu achiziţionat de parohie în anul 2015 cu sprijinul credincioşilor.