Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Zile de sărbătoare la parohia românească din München
Parohia românească „Buna Vestire” din oraşul München, Germania, şi-a sărbătorit hramul cu un bogat program liturgic şi misionar, care a debutat în ajunul praznicului şi s-a prelungit până în Duminica Sfântului Ioan Scărarul. În mijlocul comunităţii credincioşilor s-au aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.
Programul evenimentului a debutat cu slujba Vecerniei, urmată, în ziua praznicului, de Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia părintelui paroh Alexandru Nan. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, părintele paroh a vorbit despre originea acestei sărbători și importanța ei în planul mântuirii noastre, subliniind şi faptul că în această zi nu se fac parastase pentru cei adormiți, aceştia fiind pomeniţi în taină în rânduiala Proscomidiei, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
În continuare, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie, preoții din Protopopiatul Bavariei de Sud s-au reunit pentru prima oară de la reorganizarea administrativă a Mitropoliei, intrată în vigoare la începutul acestui an, şedința fiind prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, cu participarea Preasfinţitului Părinte Sofian Braşoveanul. Discuțiile au avut un caracter pastoral practic, fiind reamintite hotărârile eparhiale cu privire la unitate în săvârșirea Sfintelor Taine ale Botezului și Cununiei, accentul fiind pus pe importanța catehizării părinților, mirilor și nașilor. Un alt aspect deosebit de important este acela al Tainei Spovedaniei, reliefându-se faptul că duhovnicul trebuie să dea dovadă de o sensibilitate profundă, lucrând acribic sau iconomic, în funcție de starea sufletească a celui care se spovedeşte.
În încheierea zilei a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți condus de mitropolitul român, la finalul căruia Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanța milosteniei și a rugăciunii, prin care Îl putem simți pe Dumnezeu în inima noastră.
Punctul culminant al serbării parohiale a fost reprezentat de săvârşirea Sfintei Liturghii în Duminica Sfântului Ioan Scărarul de către Înaltpreasfinţul Părinte Mitropolit Serafim, alături de Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul a subliniat importanța iubirii milostive: „Unele boli nu se pot vindeca, omul ajutând mai ales prin rugăciune și compătimire cu cel în nevoie. Credința noastră este de multe ori împreunată cu necredința, așa cum se întâmplă și cu tatăl copilului din Evanghelie. Omul însă se desăvârșește după modelul sfinților, în măsura în care nu doar îi cinstește cu vorba, cât mai ales le urmează exemplul cu fapta”.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a rostit un cuvânt de binecuvântare în care şi-a manifestat recunoştinţa pentru toţi cei care s-au implicat în ajutorarea parohiilor din cuprinsul Mitropoliei.