Cu mulți ani în urmă, aflându-mă într-o cameră a institutului care găzduiește marele radiotelescop de la Effelsberg, priveam prin fereastră la antena cu diametrul de 100 m, cea mai mare antenă mobilă din
Mass-media bisericească din Bulgaria
La începutul mileniului trei, toate Bisericile Ortodoxe Autocefale şi-au adaptat modalităţile de comunicare, cu prudenţă şi motivaţie pastorală, la noile tehnologii, care au pătruns în toate domeniile vieţii sociale. Cea mai veche componentă a Ortodoxiei slave, Biserica Ortodoxă Bulgară, numără în prezent şase milioane de membri în ţara vecină şi aproape două milioane în diasporă.
Pentru comunicarea internă şi pentru promovarea valorilor creştine ortodoxe în mediile de limbă bulgară sunt utilizate: presa tipărită, mijloacele audiovizuale (radio - televiziune) şi noile forme de comunicare din spaţiul digital.
Ziare și reviste, tradiție și actualitate
Cea mai veche publicație tipărită este Църковен вестник Țărkoven vestnik (Vestitorul bisericesc), organul oficial al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Apare la Sofia din anul 1900, fără întrerupere. Numerele mai vechi sunt scanate și se pot accesa online. În prezent Țărkoven vestnik este bilunar, iar pe site-ul Patriarhiei Bulgare poate fi citit și în format PDF.
Toate eparhiile au propriile publicații oficiale, iar în unele locuri sunt editate periodice parohiale sau ale unor asociații de intelectuali ortodocși. La Sofia apare din 2021 revista Епархийски глас (Glasul Eparhial), o dată la 4 luni, cu 100 de pagini. Mitropolia de Sliven publică ziarul lunar Православен християнин (Creștin ortodox) și are o producție bogată de carte religioasă. Angajații Mitropoliei de Vidin editează săptămânalul Видински благовестник, (Binevestitorul de Vidin), cu 12 pagini color, iar la Varna apare din 2005 revista Амвон (Amvon), în condiții grafice de excepție. Aceeași eparhie publică din 2010 ziarul lunar Православен глас (Glasul ortodox), iar din 2012 revista pentru copii Камбанка (Clopoțel), care se distribuie gratuit. Din 2014, Mitropolia de Ruse tipărește la intervale variabile Вяра и живот (Credință și viață), de 4 sau 6 pagini. Mitropolia de Stara Zagora tipărește revista Нашата вяра (Credința noastră) și revista pentru copii și tineri Божествени искрици (Scântei divine).
Facultatea de Teologie a Universității „Sfântul Clement de Ohrida” din Sofia editează, din 1994, revista academică Списание Богословска мисъл (Bogoslovska misăl /Cuget teologic). Revista Creștinism și cultură (Християнство и култура https://www.hkultura.com) este realizată de Fundația Komunitas, ca proiect al unui grup de mireni ortodocși. Apare de 10 ori pe an, iar fiecare număr cuprinde 106 pagini. Deși nu este o publicație oficială a Bisericii, printre autori se numără preoți și teologi, alături de filosofi, scriitori și intelectuali valoroși. În numărul 177/2022 IPS Mitropolit Naum de Ruse vorbește elogios despre credința românilor și despre canonizarea Sfintei Teofana Basarab.
Ortodoxia bulgară la radio și televiziune
Radioul național (BNR) și canalele televiziunii publice din Bulgaria au în grila de programe emisiuni de spiritualitate ortodoxă. BNT 1, principalul canal național de televiziune, difuzează două programe ortodoxe, „Casa credinței” și „Religia azi”, în care sunt prezentate biserici și mănăstiri, sunt invitați ierarhi, preoți și călugări pentru a vorbi despre viața și activitatea lor, sunt abordate subiecte de actualitate din viața Bisericii și probleme contemporane cu care se confruntă credincioșii. Pe canalul BNT 2 se transmite în fiecare duminică Sfânta Liturghie, de la Sofia, Blagoevgrad și Varna. Radioul național difuzează săptămânal programe de viață spirituală, iar Biserica Ortodoxă Bulgară are o cooperare permanentă și cu Agenția Națională de Știri (BTA), care publică zilnic viețile sfinților, știri din activitatea bisericească.
Dar Biserica și-a dezvoltat și propriile canale audiovizuale, în capitala țării, la Sofia, și în orașele mai mari. Televiziunea ortodoxă din Plovdiv (Пловдивска православна телевизия) - PPTV emite din anul 2010, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Nicolae, chiriarhul locului. Programul este difuzat pe pagina Mitropoliei de Plovdiv (http://www.plovdivskamitropolia.bg), pe YouTube și în rețelele de cablu de pe teritoriul Bulgariei. Emite 24 de ore în fiecare zi şi are un profil teologic şi spiritual-educativ. PPTV transmite în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sf. Marina” şi realizează un program bogat de emisiuni: rugăciuni, filme documentare, ştiri, teologia în imagini, exegeze biblice şi lecturi patristice, Biblia pentru copii, vieţile sfinţilor ş.a.
În anul 2021 a fost lansat la Sofia, cu binecuvântarea Patriarhului Neofit, postul de radio Епархийски глас (Vocea eparhială), iar în 2023 un studio de televiziune cu același nume. Episcopul Policarp de Belogradcik este animatorul principal al activităților mediatice de la Sofia.
Pastorație și cultură ortodoxă în mediile digitale
În ultimii zece ani, Ortodoxia bulgară și-a intensificat prezența în mediile digitale. Toate eparhiile au site-uri oficiale, multe parohii și mănăstiri susțin programe de cateheză online și comunică prin intermediul rețelelor sociale. Site-ul oficial al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost lansat în 2009, cu binecuvântarea Patriarhului de fericită pomenire Maxim. Pe site sunt postate știri din viața Bisericii și agenda Patriarhului Neofit, viețile sfinților, Biblia online, comunicate și documente sinodale, manuale de religie ortodoxă. Din 2017, Sfântul Sinod are și o pagină oficială de Facebook, unde sunt difuzate slujbe în direct. Toate eparhiile au conturi în site-ul Patriarhiei Bulgare, https://bg-patriarshia.bg/news, unde pot posta știri.
Pe lângă site-urile și paginile de socializare oficiale ale unităților bisericești, există și inițiative ale unor teologi și asociații religioase ortodoxe, precum: https://dveri.bg/, https:// www.pravoslavie.bg/, https://hristianstvo.bg/, https://www.pravoslavieto.com. Portalul Dobrotoliubie (dobrotoliubie.com) s-a dezvoltat treptat din 2012, fiind susținut de o echipă entuziastă de licențiați ai Facultății de Teologie din Sofia. De la sfaturi duhovnicești și site de știri a evoluat către o platformă multimedia: un post de radio online Dobrotoliubie FM, galerie video, prezentări de carte și comentarii la volume publicate în alte limbi ale țărilor majoritar ortodoxe, o revistă electronică lunară, Svetodavets.
Site-ul http://www.globalorthodoxy.com/, inaugurat în 2009 cu binecuvântarea Mitropolitului Kiril de Varna și Veliki Preslav, are ca obiectiv prezentarea Ortodoxiei bulgare peste graniță, pentru conaționalii din diasporă.
Ca o caracterizare generală, se poate spune că Biserica Ortodoxă Bulgară este deschisă către folosirea mijloacelor moderne de comunicare în propovăduirea dreptei credinţe şi în dialogul cu noile generaţii de credincioşi şi cu credincioşii care trăiesc în diasporă.