Omagierea la 100 de ani de la naștere a părintelui Iachint Unciuleac, stareț și duhovnic al Mănăstirii Putna, ne amintește de ultimele decenii ale regimului socialist în forma radicală a comunismului ateu din ț
Ziarul Lumina 5000, trecut, prezent şi viitor
În perioada 14-17 iulie 2022, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman-Bușteni, județul Prahova, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfășurat lucrările Colocviului de presă „Ziarul Lumina 5000: trecut, prezent și viitor”, organizat de Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.
Au participat 40 de jurnaliști din Centrul de presă BASILICA, specialiști în comunicare, profesori și doctoranzi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București.
În deschidere, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor LUMINA, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Ziarul Lumina - o mare binecuvântare”, transmis la apariţia ediţiei cu numărul 5000 a cotidianului Patriarhiei Române, în ziua de 17 februarie 2022.
Au fost susținute 21 de referate, în cadrul a două secțiuni: „Ziarul Lumina”, cotidianul Patriarhiei Române, în 5000 de pași și Mass-media în Biserică și Biserica în mass-media. Colocviul de presă s-a încheiat cu un atelier de lucru, intitulat Presa creștină din România, vocație misionară și responsabilitate civică, și cu o sesiune de lucru în care au fost formulate concluzii.
Au fost evidențiate etape și repere din evoluția Publicațiilor LUMINA, tematici și conținuturi prezente în cotidian, locul „Ziarului Lumina” în presa bisericească din anii 2005-2022, începuturi, căutări, dar și ceea ce s-a acumulat până în prezent, proiecția în spațiul virtual (site-ul ziarullumina.ro și rețele de socializare), comunicarea religioasă în contextul noilor ideologii. A fost subliniat modul în care lucrează actuala echipă și, în același timp, au fost formulate perspective pentru viitor.
În cadrul referatelor și dezbaterilor, jurnaliștii au evidențiat deschiderea mijloacelor de comunicare ale Bisericii Ortodoxe Române către teme de actualitate socială. Au fost susținute comunicări referitoare la presa scrisă, în general, la mediile audiovizuale, la locul acestora în societate și în Biserică. O atenție specială a fost acordată comunicării digitale, studiile analizând complexitatea raporturilor între mediul online și mesajul religios, în contextul proliferării fenomenului fake news.
Din discuțiile purtate au rezultat următoarele concluzii referitoare la atributele comunicării Bisericii în societate:
- păstrarea fidelității față de Tradiție și față de patrimoniul spiritual creștin-ortodox;
- adecvarea la realitatea socio-culturală românească actuală;
- deschiderea către dialogul cu mass-media laică;
- sobrietatea limbajului, evitarea stridențelor populiste și a vedetismului clerical;
- îmbogățirea cu instrumentarul cultural actual pentru a putea contracara ofensiva ideologică purtată azi, mai ales în zona bioeticii;
- adaptarea la registre diferite de comunicare, pentru a evita riscul supraexpunerii personale și/sau suprapunerii de mesaje;
- folosirea periodică a instrumentului mediatic al „conferințelor de presă” la nivel central și local, întâlniri la care să participe, în mod ideal, inclusiv un ierarh;
- transmiterea unui ghid de termeni și formulări din sfera terminologiei bisericești, pentru jurnaliști;
- cooperarea mai intensă dintre teoreticienii și practicienii mass-media;
- organizarea unor sesiuni de pregătire a preoților în comunicarea online, în cadrul unor cursuri de vară sau conferințe pastorale;
- ieșirea misionară în afara cercului comunității strict bisericești;
- necesitatea abordării în presa bisericească a unor subiecte de actualitate din societate, în genul publicistic al dezbaterii de idei, cu nuanțe și accente diferite.
În încheiere, participanții și-au exprimat dorința continuării întâlnirilor de lucru de acest tip, colocviul dovedindu-se a fi util, interesant și fructuos, atât din punctul de vedere al conținutului dezbaterilor, cât și în perspectiva schimbului de idei adaptate contextului spiritual, social și cultural în care comunică Biserica astăzi.
Documentele colocviului vor fi publicate într-un volum din colecția „Media Christiana” - Seria LUMINA a Editurii TRINITAS a Patriarhiei Române.