În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Capela sau paraclisul ca spațiu de rugăciune este izvor de pace, bucurie şi speranţă
Poporul român a fost totdeauna şi este şi astăzi un popor religios, având un bogat patrimoniu sacru cu valoare naţională şi internațională, compus din numeroase biserici de parohie şi de mănăstire. Aceasta explică şi faptul că în multe instituții publice se află capele sau paraclise, ca de pildă în spitale, în unităţi militare şi penitenciare, iar mai recent şi în unele aeroporturi (Bucureşti, Cluj şi Iaşi).
Capele şi săli de rugăciune existente în clădirile unor Parlamente europene și în Capitoliul Statelor Unite ale Americii
În Belgia, Chapel for Europe (Capela pentru Europa), care poartă și numele de Chapel of Resurrection (Capela Învierii), se află în centrul Cartierului European, între Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană și Comitetul Economic și Social European. Chapel for Europe este un spațiu multicultural și ecumenic, precum și unul de rugăciune și reflecție pentru cei care lucrează în instituțiile Uniunii Europene. Inițiativa deschiderii acestei capele a aparținut romano-catolicilor.
În Marea Britanie, Capela Sfintei Maria din criptă (Chapel of St Mary Undercroft) este folosită din anul 1834 până astăzi ca loc de rugăciune pentru demnitarii britanici.
În Germania, clădirea Parlamentului german (Reichstag) din Berlin are o sală de rugăciune și meditație (The Prayer and Meditation Room), care poate fi folosită de demnitarii germani. Sala de rugăciune și meditație a fost concepută în anii 1998-1999 de artistul Günther Uecker din Düsseldorf.
În Statele Unite ale Americii, Sala de rugăciune a Congresului (The Congressional Prayer Room) funcționează în clădirea Capitoliului și este destinată, în mod exclusiv, pentru momentele de rugăciune și meditație ale membrilor Congresului. Sala nu este deschisă pentru grupurile de turiști care vizitează Capitoliul. Sala de rugăciune a fost inaugurată în anul 1955 și este folosită de membrii Congresului.
Tot în Statele Unite ale Americii există, începând cu anul 1953, The National Prayer Breakfast (Micul dejun cu rugăciune națională), care a inspirat organizarea unui eveniment similar la noi în țară, la inițiativa Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României. În Statele Unite ale Americii, Micul dejun cu rugăciune națională are loc, anual, în prima zi de joi a lunii februarie, la care participă mai bine de 3.500 de invitați, inclusiv membri ai diferitelor Parlamente din lume.
În România, Parlamentul României are o sală folosită de Grupul ecumenic (creştin) de rugăciune. Această sală se află în zona spaţiilor folosite de Senatul României.
Anul acesta, la solicitarea mai multor deputaţi şi senatori români ortodocși, domnul Alfred-Robert Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaților, a convenit cu Biserica Ortodoxă Română să organizeze împreună o capelă dotată cu picturi ortodoxe, ca spaţiu de rugăciune individuală şi în grup, deoarece peste 90% dintre parlamentarii români sunt ortodocși.
În istoria poporului român, Sfatul Ţării şi apoi Camera Deputaţilor s-au aflat lângă Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar din anul 1925, Catedrală Patriarhală. Acum, Parlamentul României se află în vecinătatea Catedralei Naţionale, cu hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Din acest motiv, am propus ca Sfântul Apostol Andrei să fie şi sfântul ocrotitor al capelei Parlamentului României, care a hotărât în anul 2012 ca ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei să fie şi pentru societate sărbătoare, adică zi în care nu se lucrează (cf. Legii nr. 147/24 iulie 2012).
Sfinţirea acestei capele cu hramul „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României”, în clădirea Palatului Parlamentului României, are o semnificație spirituală deosebită, care evidențiază legătura dintre rugăciune și comuniune, dintre cult şi cultură, inclusiv cultura politică, dintre activitate şi comunitate instituțională, dintre libertate individuală şi responsabilitate socială.
Într-o lume din ce în ce mai secularizată, un spațiu liturgic consacrat, care invită la rugăciune, ne ajută să redescoperim adevărul că omul este chemat la sfințire în relația de comuniune cu Dumnezeu Cel Sfânt şi la slujire smerită faţă de oameni, deoarece rugăciunea individuală şi comunitară este izvor de pace, bucurie şi speranţă.
Ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe inițiatorii și sprijinitorii acestui proiect: pe domnul Alfred Simonis, doamna Silvia Claudia Mihalcea şi părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi pe toţi cei ce se roagă aici pentru binele poporului român şi al lumii întregi.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Cuvânt rostit la slujba de sfințire a capelei Camerei Deputaților „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, Palatul Parlamentului, luni, 25 martie 2024.