În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Patriarhul României a sfințit capela din incinta Palatului Parlamentului
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, capela Camerei Deputaților cu hramul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” din incinta Palatului Parlamentului. La final, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare și a oferit în dar mai multe cărți folosite în cult. Cuvinte de felicitare și mulțumire au rostit și premierul României și președinții celor două Camere ale Parlamentului României.
La inițiativa mai multor membri ai Parlamentului României, în frunte cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis, în cadrul Palatului Parlamentului a fost amenajat un spațiu de rugăciune. Noua capelă, închinată Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, luni, 25 martie. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Întâistătătorul Bisericii noastre au făcut parte părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, consilier eparhial și exarh administrativ; părintele Valentin Fătu, consilier patriarhal; părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, consilier patriarhal onorific; arhidiaconul Maxim Țifui, consilier eparhial, și ierodiaconul Macarie Grigoriu.
La ceremonia de sfințire au participat prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu; președinții celor două Camere ale Parlamentului României, Nicolae Ciucă, respectiv Alfred-Robert Simonis, membri ai Parlamentului României; secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici; reprezentanți ai mai multor instituții publice și reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute în țara noastră.
În cadrul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înălțat rugăciuni pentru sănătatea, pacea și apărarea tuturor celor care vor trece pragul acestui spațiu sacru, cerând ajutorul lui Dumnezeu. Crucea din partea de răsărit a prestolului și fiecare icoană au fost unse cu untdelemn sfințit, iar apoi stropite cu agheasmă.
La finalul ritualului liturgic, Patriarhul României a rostit un cuvânt de binecuvântare intitulat „Capela sau paraclisul ca spațiu de rugăciune este izvor de pace, bucurie și speranță”. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a dăruit noului spațiu de rugăciune mai multe volume necesare desfășurării cultului, respectiv Sfânta Scriptură, Psaltirea, Ceaslovul și Triodul. Totodată, participanților la slujbă le-a oferit cărți de rugăciuni.
În continuare, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a rostit un cuvânt de mulțumire în care a subliniat necesitatea unui spațiu de rugăciune în cadrul acestei instituții a statului: „Această capelă reprezintă atât un loc de închinare și reflecție pentru cei care activează în Parlamentul României, cât și un simbol al valorilor noastre naționale. Într-o lume în care credințele și valorile tradiționale sunt adesea trecute în plan secund, această capelă este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viața noastră cotidiană. Această capelă nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale”.
Un cuvânt de felicitare a rostit și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „Patriarhia României și Parlamentul României arată împreună că legea morală și legile statului au un punct comun de sprijin, iar acesta este Dumnezeu. Mulțumim Părintelui Patriarh pentru colaborarea cu autoritățile laice pentru realizarea primului spațiu creștin din această clădire. Această capelă ne ajută să fim mai aproape de Dumnezeu, iar aceasta înseamnă să fim și mai aproape de oameni. Cu toții avem nevoie să ne reculegem și să găsim sprijin moral pentru viețile noastre și pentru deciziile pe care trebuie să le luăm”.
Inițiatorul principal al acestui proiect, Alfred-Robert Simonis, a rostit, de asemenea, o alocuțiune în care a evidențiat rațiunile care au stat la baza amenajării noii capele, oferind Patriarhului României un aranjament floral.
„Sfințirea capelei Palatului Parlamentului reprezintă pentru mine un eveniment unic, cu o însemnătate spirituală și culturală aparte. La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, acest lăcaș de închinare a fost pus sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei, cel de a cărui misiune se leagă încreștinarea românilor. Nu trebuie să uităm că pentru construcția Palatului Parlamentului au fost demolate cinci biserici. Într-un gest reparatoriu, Biserica se întoarce astăzi acolo de unde a fost alungată de politica atee a regimului comunist. Astăzi avem nevoie mai mult decât oricând de dialog, iar existența unei capele ortodoxe în cadrul Palatului Parlamentului nu poate decât să contribuie la împlinirea acestui deziderat. Pentru cei care își desfășoară activitatea în acest spațiu, un loc de rugăciune poate reprezenta, în egală măsură, cadrul necesar reculegerii, al reîntoarcerii către noi înșine, un loc în care spiritualitatea conferă un plus de luciditate, de responsabilitate, de echilibru”.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți cei care au lucrat pentru înfrumusețarea acestui spațiu de rugăciune, însemnând, după tradiție, pe pagina de titlu a Sfintei Evanghelii așezate pe Sfânta Masă, o mărturie pentru posteritate referitoare la acest eveniment istoric.