PASTORALA SFÂNTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE LA PRIMA DUMINICĂ A POSTULUI NASTERII DOMNULUI DIN ANUL 2024 Preacuvioși și Preacucernici Părinți, Iubiți frați și
Continuitate şi accente noi în activitatea Arhiepiscopiei Bucureştilor
La deschiderea şedinţei Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, care are loc astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel rosteşte următorul cuvânt de evaluare a activităţilor din anul 2011:
În anul 2011, în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, au funcţionat un număr de 687 parohii, 43 filii, 101 paraclise, organizate în 9 protopopiate, precum şi 34 mănăstiri, 3 schituri, 3 metocuri şi două catedrale. În cadrul acestor unităţi de cult şi-au desfăşurat activitatea, ca angajaţi, un număr de 1.284 clerici şi 1.805 mireni (total: 3.089 angajaţi), fiind înfiinţate 112 posturi noi (dintre care 71 clericale şi 41 neclericale), cei mai mulţi fiind remuneraţi din fonduri proprii. În ceea ce priveşte organizarea vieţii monahale, în anul 2011 au fost închinoviaţi un număr de 23 vieţuitori, au fost săvârşite 9 rasoforii, 15 tunderi în monahism şi 5 hirotonii întru ieromonah.
I. Dintre activităţile administrativ-pastorale şi patrimoniale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, desfăşurate în anul 2011, amintim: înfiinţarea a 7 parohii noi, târnosirea a 12 biserici, sfinţirea a alte 12 lăcaşuri de cult, dintre acestea unele fiind resfinţite în urma recepţionării lucrărilor de consolidare, restaurare sau renovare. La acestea se adaugă lucrările la cele 30 de biserici noi aflate în construcţie şi la cele 102 biserici la care se execută lucrări de reparaţie sau consolidare. În luna octombrie 2011, Administraţia eparhială s-a transferat într-un alt edificiu: Casa "Miron Patriarhul", care a fost renovată în prealabil.
Fabrica de lumânări "Făclia Sfinţilor Români" a Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost dotată cu două utilaje noi pentru produs candele de dimensiuni mici, medii şi lumânări conice, precum şi cu o autoutilitară de 5 tone pentru transportul lumânărilor în teritoriu, lumânările fiind principala sursă de susţinere a activităţilor eparhiei noastre.
Activitatea Serviciului Desfacere Colportaj a marcat o extindere a activităţii şi numărului magazinelor de desfacere, prin înfiinţarea şi reamenajarea de noi puncte de lucru: Depozitul de colportaj "Lumini de sărbători 2" şi magazinul "Odoare Sfinte 2", ambele în oraşul Ploieşti, precum şi prin lansarea unui site de prezentare şi vânzare on-line a produselor de colportaj. Menţionăm că veniturile din vânzarea de colportaj sunt a doua sursă de susţinere a activităţilor multiple ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Pentru asigurarea unui vin liturgic de calitate pentru parohii şi mănăstiri, cea mai importantă lucrare din anul 2011 a fost construirea unei Secţii de vinificaţie moderne, cu ajutorul fondurilor europene (50%), la gospodăria agricolă "Via Domnului" de la Mănăstirea "Sfânta Maria" - Urlaţi (Jercălăi). Lucrările au început în luna iunie 2011 şi au fost finalizate în luna noiembrie 2011. Noua secţie de vinificaţie a fost dotată cu utilaje şi echipamente de vinificaţie performante. Cooperarea exemplară şi solidaritatea dintre protoierii şi Centrul eparhial a ajutat Arhiepiscopia să plătească la timp partea care-i revenea (50%), fără ca aceasta să împrumute bani din bancă.
Referitor la bunurile imobile bisericeşti, în anul 2011, a fost finalizată intabularea dreptului de proprietate şi folosinţă asupra bunurilor imobile aparţinând unui număr de 19 unităţi locale de cult şi, de asemenea, a fost obţinută reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri cu vegetaţie pe raza Ocolului Silvic Bucşani, judeţul Dâmboviţa, care vor fi de mare folos pentru ajutorarea mănăstirilor şi schiturilor sărace.
Administraţia eparhială, prin serviciul ei de măsurători topografice şi cadastru, a contribuit în decursul anului 2011 la organizarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.
II. În ceea ce priveşte activităţile cultural-misionare desfăşurate de Arhiepiscopia Bucureştilor în anul 2011, se evidenţiază activitatea Editurii "Cuvântul Vieţii" a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Dintre volumele de studii apărute sub îngrijirea acesteia amintim: Sfântul Botez şi Sfânta Cununie azi. Îndrumător, teologic, liturgic şi pastoral, Bucuria nunţii binecuvântate. Cateheze pentru familia creştină, Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Începătorul Botezului în poporul român, Mănăstirea Snagov. Istorie şi artă -monografie-album, precum şi o nouă ediţie îmbunătăţită din Viaţa, Acatistul şi Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi Viaţa, Acatistul şi Paraclisul Sfântului Apostol Andrei.
Arhiepiscopia Bucureştilor s-a implicat, în anul 2011, în organizarea mai multor evenimente cu caracter cultural-misionar, din care amintim: Pelerinajul închinat Intrării Domnului în Ierusalim (16 aprilie 2011); organizarea şi desfăşurarea Concursului Naţional de Creaţie Copilul în familie; desfăşurarea simpozionului naţional Hristos împărtăşit copiilor (19-21 septembrie 2011); Pelerinajul "Calea Sfinţilor", 24 octombrie 2011, când a fost adus la Bucureşti Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României; organizarea şi desfăşurarea programului Serile catehetice; Serile filocalice (15-30 noiembrie 2011); programul special cultural-artistic Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor (4 decembrie 2011) şi implementarea programului Alege şcoala!, care îi vizează pe copiii şi tinerii confruntaţi cu riscul abandonului şcolar.
Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Centrul eparhial, protoieriile şi parohiile sale, a rămas şi în anul 2011 cel mai mare susţinător financiar al Ziarului Lumina, al postului Radio Trinitas şi al postului Trinitas TV. Totodată, această Arhiepiscopie a devenit şi cea mai darnică eparhie în susţinerea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.
În ceea ce priveşte învăţământul teologic, la încheierea anului universitar 2010-2011 erau înscrişi la toate specializările Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul", a Universităţii din Bucureşti, 1.217 studenţi. La aceştia se adaugă şi 377 de masteranzi (156 ai Arhiepiscopiei Bucureştilor) şi 45 de doctoranzi (25 ai Arhiepiscopiei Bucureştilor). La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Nifon Mitropolitul" din Bucureşti au fost înscrişi, pentru anul şcolar 2010-2011, 196 de elevi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfânta Filoteea" - Mănăstirea Pasărea, au fost înscrise, pentru anul şcolar 2010-2011, 98 de eleve.
În învăţământul religios din şcolile de stat, organizat în 589 unităţi de învăţământ preuniversitar, activează 705 profesori de religie (519 titulari şi 186 suplinitori), 53 dintre aceştia având funcţia de director sau director adjunct al instituţiilor respective.
În ceea ce priveşte patrimoniul sacru (liturgic), în anul 2011 s-a procedat la verificarea şi actualizarea inventarelor parohiale. Tot în anul 2011, Depozitul de conservare a obiectelor de patrimoniu al Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost transferat de la Palatul Patriarhiei şi reorganizat într-un nou spaţiu din incinta clădirii Seminarului Teologic Ortodox "Nifon Mitropolitul" din Bucureşti. Depozitul a fost dotat cu aparatură de specialitate pentru controlul factorilor microclimatici. Fondul depozitului a fost îmbogăţit cu un număr de 120 de volume de carte veche care au fost preluate de la Mănăstirea Ghighiu, Protoieria Ploieşti. În ceea ce priveşte muzeele, colecţiile de artă bisericească şi depozitele de conservare, în Arhiepiscopia Bucureştilor funcţionează 14 muzee şi colecţii de artă bisericească şi 4 depozite de conservare a patrimoniului bisericesc, fiind deservite de personal calificat (sunt atestaţi sau în curs de atestare un număr de 15 muzeografi, 10 gestionari custode sală şi 10 conservatori).
III. Activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Bucureştilor a cunoscut, în anul 2011, importante realizări. De pildă, Fundaţia "Bucuria Ajutorului", înfiinţată în 2010, a fost acreditată ca furnizor de servicii sociale şi afiliată Federaţiei Filantropia, ca membru cu drepturi depline.
Totodată, în anul 2011 au fost organizate 46 de acţiuni sociale, 36 de acţiuni de sponsorizare, 45 de acţiuni de donaţie şi 13 programe cu caracter permanent, dintre care amintim: "Masa Bucuriei", cu un număr de 66 unităţi care desfăşoară activităţi social-filantropice (34 de parohii din Bucureşti şi Ilfov, 9 parohii din Ploieşti - Prahova, 3 cămine de bătrâni, două seminarii teologice, 13 trapeze de mănăstiri, două ONG-uri şi 3 aşezăminte sociale). Numărul total al beneficiarilor de ajutor social-filantropic din eparhie a fost de 154.000.
Dezvoltarea infrastructurii sociale a Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a concretizat în anul 2011 prin înfiinţarea unui nou Centru de Informare şi Consiliere pentru persoane în dificultate, a unui Centru de Zi pentru copii, precum şi prin extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie, prin demararea construirii unui nou centru socio-medical cu acelaşi profil pentru 25 de pacienţi aflaţi în stadiul terminal.
În anul 2011, a fost elaborată o strategie a Arhiepiscopiei Bucureştilor în domeniul asistenţei sociale pentru perioada 2012-2014, în cadrul Programului Reţea Teritorială de Furnizori Creştini de Servicii Sociale, proiect desfăşurat de Federaţia Filantropia şi IOCC România.
Cei 144 de preoţi de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor, care îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea Centrului eparhial, slujesc în 101 paraclise, construite sau amenajate în curtea sau în interiorul unităţilor social-medicale. În anul 2011 a fost săvârşită slujba de târnosire a capelei din cadrul Spitalului de Ortopedie şi Traumatologie Azuga, judeţul Prahova, precum şi slujba de târnosire a bisericii din cadrul Penitenciarului Târgşor, judeţul Prahova.
În vara anului 2011, la Mănăstirea Caraiman (Buşteni), a început construirea spaţiilor de conferinţe şi seminarii ale Centrului social-pastoral "Sfânta Cruce". Construcţia se află deja la acoperiş.
În concluzie, anul 2011 s-a remarcat ca fiind un an al multor activităţi bisericeşti, chiar dacă situaţia economică a României a fost una precară. Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut eforturi mari ca să continue şi să dezvolte activităţile sale pastorale, culturale şi social-filantropice. Dorim ca în anul 2012 să intensificăm mai ales activitatea social-filantropică privind îngrijirea şi ajutorarea bolnavilor.
Mulţumim tuturor celor care au ajutat şi ajută Arhiepiscopia Bucureştilor în lucrarea ei misionară, deopotrivă cler şi credincioşi, persoane fizice, instituţii de stat centrale şi locale, ONG-uri şi firme private, care au contribuit la susţinerea activităţilor specifice ale Bisericii noastre.
Ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, precum şi mult ajutor în toată fapta cea bună, pentru a aduce speranţă şi lumină în viaţa multor oameni întristaţi din cauza sărăciei şi a suferinţei.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române