În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Sfântul Pavel - „misionar şi martir în Europa”
Într-o atmosferă festivă, Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din Bucureşti a găzduit joi Simpozionul internaţional „Sfântul Apostol Pavel, autor de scrieri biblice citite la Sfânta Liturghie”.
Desfăşurat ca prelungire în plan academic a momentului duhovnicesc prilejuit de aducerea moaştelor Sfântului Apostol Pavel la Catedrala patriarhală, simpozionul a reunit, în prezenţa Părintelui Patriarh Daniel, ierarhi, preoţi şi profesori de teologie, studenţi şi credincioşi care au aflat din expunerile Înalt Preasfinţitului Panteleimon de Veria, a Preasfinţitului Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, şi a părintelui Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, aspecte legate de importanţa scrierilor Sfântului Apostol Pavel pentru Teologia Bisericii şi modul în care este cinstit, an de an, la Veria, locul în care Apostolul Neamurilor a predicat şi unde acum se odihnesc o parte din cinstitele sale moaşte.
În cele ce urmează, redăm integral intervenţia Întâistătătorului Bisericii noastre de la sfârşitul simpozionului desfăşurat joi, la Palatul Patriarhiei.
† Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Muţumim în primul rând Bunului Dumnezeu pentru bucuria pe care ne-a făcut-o astăzi, ca bucurie din bucuria sfinţilor. Această bucurie pe care o primim din bucuria sfinţilor ne-a fost mijlocită de Înalt Preasfinţitul Părinte Panteleimon, care ne-a adus moaştele Sfântului Apostol Pavel, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolui şi Patriarh Ecumenic, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade. Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Panteleimon este un admirator şi un prieten al Sfântului Apostol Pavel, în aceeaşi lumină ca şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Iar, întrucât Înalt Preasfinţia Sa admiră, preţuieşte şi iubeşte pe Sfântul Apostol Pavel, Apostolul Neamurilor, a devenit el însuşi, astăzi, un apostol al comuniunii frăţeşti dintre Bisericile Ortodoxe surori, care adesea se simt prea autocefale şi mai puţin comunionale, mai puţin cooperante, mai puţin împreună-misionare.
Rolul deosebit pe care îl are, în aceste vremuri, seria de conferinţe „Pavlia” de la Veria este deosebit de semnificativ şi misionar, pentru că ele adună Bisericile Ortodoxe surori, prin reprezentanţii lor, în fiecare an, ca să reflecteze împreună, să iubească mai mult scrierile Sfântului Apostol Pavel, dar şi pilda vieţii sale de părinte duhovnicesc şi păstor al comunităţilor creştine, pilda sa de mărturisitor al lui Hristos într-o lume foarte complexă şi complicată, cum era aceea a Imperiului Roman, fiind deci un mărturisitor creştin într-o lume păgână; o lume care se credea superioară din punct de vedere al cunoaşterii filosofice, mai ales filosofia greacă, şi foarte puternică din punct de vedere al puterii politice, economice şi militare. Sfântul Apostol Pavel s-a confruntat cu aroganţa filosofiei eline în Areopag şi cu autosuficienţa puterii politice romane, înfruntându-le până la martiriu, nu răspândind ura, ci mărturisind puterea iubirii jertfelnice în mărturisirea lui Hristos. A fost misionar şi martir în Europa, împreună cu Sfântul Apostol Petru, dar în mod deosebit Sfântul Apostol Pavel este învăţător pentru noi cei de astăzi, pentru că, deşi au trecut 2.000 de ani de creştinism, ne confruntăm şi noi cu multe aspecte ale neopăgânismului secularizant, cu autosuficienţa ştiinţei, cu tendinţe de autosuficenţă a puterii politice şi, mai ales, cu obsesia profitului în detrimentul persoanei, astfel încât la baza crizei financiare actuale se află o criză spirituală, criza de încredere, care face din credit un eşec.
„De la persoanele pe care le iubim primim ceva din darurile şi lumina lor”
Sfântul Apostol Pavel, ca învăţător al nostru, este deosebit de actual. El este părinte duhovnicesc, nu doar învăţător, el este păstor de comunităţi. După ce enumeră toate greutăţile sale, spune că mai presus de toate, ceea ce îl preocupă mai mult şi îl face să se dăruiască mai mult este grija pentru comunităţile cărora le-a dat naştere prin predica Evangheliei şi prin lucrarea lui pastorală. Avem prezent aici, la Bucureşti, în aceste zile, nu doar un teolog, ci un jertfelnic păstor de suflete, un mare duhovnic şi un mare păstor de comunităţi. De aceea, suntem deosebit de bucuroşi că aici se află, acum, în această sală, ca participanţi, o mulţime de păstori de suflete, aproape 500 de preoţi, precum şi tineri teologi, viitori preoţi. Sfântul Apostol Pavel este ocrotitorul, luminătorul şi modelul păstorilor de suflete, al păstorilor de comunităţi creştine.
Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Panteleimon ne aduce lumina Sfântului Apostol Pavel prin mulţimea conferinţelor internaţionale pe care le organizează, dar şi prin modelul unei vieţi misionare şi pastorale în eparhia sa. Înalt Preasfinţia Sa este un om harnic, înţelept şi foarte smerit, care nu vorbeşte despre activităţile sale, dar noi, care am vizitat eparhia pe care o păstoreşte, cunoaştem şi multa sa jertfelnicie, smerenie şi răbdare. Înalt Preasfinţia Sa are multe asemănări cu Sfântul Apostol Pavel, pentru că, în general, primim de la persoanele pe care le iubim ceva din darurile şi lumina lor, mai ales când această comuniune este trăită în Hristos şi în Biserica Sa, spre slava Preasfintei Treimi. Este vorba de o mărturie pe care un ierarh ortodox o aduce în Grecia zilelor de astăzi, un păstor care este fidel tradiţiei, deschis prezentului şi plin de speranţa mântuirii, pentru că Hristos, aşa cum ne spune Sfântul Pavel, este Acelaşi, ieri, astăzi şi în veci (Evrei 13, 8). Azi avem de-a face, aşadar, cu un eveniment deosebit de important, nu doar unul obişnuit, un simplu hram bucureştean, ci avem de-a face cu un eveniment misonar, o întâlnire a noastră cu Sfântul Apostol Pavel, pentru că prin moaştele sale el este şi mai prezent aici cu duhul său şi ne învaţă să rememorăm ce am învăţat la şcoală şi să gândim teologic asupra propriei experienţe de parohie. Fiecare păstor de suflete, atunci când citeşte scrierile Sfântului Apostol Pavel, se recunoaşte în scrierile respective, dacă se dăruieşte jertfelnic lui Hristos şi Bisericii Sale.
Prin urmare, aducem mulţumiri Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Panteleimon pentru marea bucurie pe care ne-a făcut-o şi pentru marea lumină pe care ne-o aduce ca iubitor, admirator şi prieten al Sfântului Apostol Pavel, dar şi ca păstor pilduitor în Biserica soră a Greciei. Mai ales, trebuie să remarcăm şi faptul că a ajutat şi ajută în continuare Biserica noastră. Recent am mai trimis în Grecia încă doi tineri să înveţe limba greacă, iar Înalt Preasfinţia Sa îi sprijină adesea cu bani, cu facilităţi de cazare. Pentru că în multe feluri a ajutat şi ajută Biserica noastră, noi îl considerăm frate şi prieten al Bisericii noastre.
„Să citim cât mai mult scrierile Apostolului Neamurilor”
Aducem, de asemenea, mulţumiri Înalt Preasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor ierarhi români prezenţi la aeroport astăzi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, precum şi tuturor celor care au organizat primirea delegaţiei Bisericii Ortodoxe a Greciei la Aeroportul Internaţional Otopeni. Mulţumim tuturor preoţilor prezenţi în Bucureşti, la pelerinajul „Calea Sfinţilor” şi la Conferinţa dedicată Sfântului Apostol Pavel. Prin participarea sfinţiilor voastre la acest pelerinaj aţi inaugurat de fapt pelerinajul la hramul Catedralei patriarhale din Bucureşti, la sărbătoarea Cuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi la sărbătoarea resfinţirii Catedralei patriarhale, acum când se împlinesc 350 de ani de la sfinţirea ei în anul 1658.
Mulţumim şi tuturor celor ce au contribuit astăzi la conferinţa dedicată Sfântului Apostol Pavel, în primul rând Înalt Preasfinţitului Mitropolit Panteleimon, Preasfinţitului Episcop-Vicar Patriarhal Ciprian Câmpineanul şi Părintelui Profesor Constantin Coman, care, citind scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur despre Sfântul Apostol Pavel, s-a „înflăcărat” şi mai mult în iubirea duhovnicească faţă de persoana, viaţa şi scrierile Sfântului Pavel, şi astfel ne-a transmis şi nouă entuziasm din entuziasmul sfinţilor şi bucurie din bucuria sfinţilor. Acesta este un model de a reîmprospăta cunoştinţele teologice, adică de a citi scrierile biblice în lumina Sfinţilor Părinţi care au interpretat Sfânta Scriptură.
Totdeauna, dar mai ales în aceste zile când Sfântul Pavel se află în România prin moaştele sale, trebuie să citim cât mai mult scrierile Apostolului Neamurilor, dar îndeosebi Epistola către Efeseni, în care Sfântul Pavel ne arată lumina şi binecuvântarea Bisericii, o Biserică care mărturiseşte un Domn, o credinţă şi un botez (Efeseni 4, 5) şi care se uneşte în har cu Preasfânta Treime prin fiecare rugăciune şi lucrare sfântă. În aceeaşi epistolă Sfântul Apostol Pavel ne mai arată lumina şi binecuvântarea familiei şi a vieţii creştine. De aceea, e bine să citim, mai ales în aceste zile, Epistola Sfântului Pavel către Efeseni, care a fost şi baza teologică a primului Sinod Ecumenic de la Niceea, încât Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan are ca bază biblică primară teologia Sfântului Pavel din Epistola către Efeseni.
Binecuvântarea Domnului să fie cu noi toţi, pentru rugăciunile Sfântului Apostol Pavel şi ale tuturor sfinţilor!
* Titlul şi intertitlurile aparţin redacţiei