În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Lămurire privind mormântul părintelui Ilie Lăcătușu
În urma reportajului difuzat în seara zilei de 3 ianuarie 2016 la postul de televiziune România TV, în care se făcea referire la situația părintelui Ilie Lăcătușu, depus într‑un cavou suprateran din cimitirul parohial Adormirea Maicii Domnului - Giulești, pentru o corectă informare a opiniei publice, Arhiepiscopia Bucureștilor precizează următoarele:
Urmașii defunctului părinte Ilie Lăcătușu dețin, în concesiune, un loc de înmormântare, în baza Actului de concesiune nr. 3/1984, eliberat de Parohia Adormirea Maicii Domnului – Giulești pe numele Lăcătușu Ecaterina (soția defunctului preot) și Spirache Marina Sabina (fiica preotului). În data de 22 iulie 1983, părintele Ilie Lăcătușu a trecut la Domnul, fiind înmormântat în acest cavou. După 15 ani, a decedat și preoteasa Ecaterina Lăcătușu. Atunci, pentru înmormântarea acesteia în același cavou, parohia a eliberat Autorizația de deshumare‑reînhumare a părintelui Ilie Lăcătușuși Autorizația de înhumare apreotesei Ecaterina Lăcătușu (data emiterii 29 septembrie 1998). Cu această ocazie, s‑a constatat faptul că trupul părintelui Ilie Lăcătușu era neputrezit.
Fără aprobarea autorităților în drept și fără a respecta Autorizația de deshumare‑reînhumare, familia părintelui Ilie Lăcătușu a hotărât supraînălțarea cavoului și expunerea trupului neputrezit al defunctului preot în partea supraterană, astfel încât acesta să poată fi vizitat. De atunci, la sicriul cu osemintele părintelui Ilie Lăcătușu a început un fel de pelerinaj, de care profită financiar în mod nejustificat urmașii părintelui Ilie Lăcătuşu. Din acest motiv, de mai multe ori, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureştilor i‑au invitat pe urmașii părintelui Ilie Lăcătușu, în mod deosebit pe domnul Spirache Mihai, spre a găsi soluția legală și canonică pentru rezolvarea acestei probleme. Astfel, Arhiepiscopia Bucureștilor a propus amenajarea unei capele lângă Biserica Adormirea Maicii Domnului – Giulești, unde să fie depuse, spre vizitare şi rugăciune, osemintele părintelui Ilie Lăcătușu, până va fi luată o hotărâre de canonizare a acestuia de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar pomelnicele oferite de credincioși să fie citite de preoții bisericii în Altarul bisericii, potrivit rânduielii liturgice ortodoxe.
Din motive pe care nu le cunoaștem, nepotul părintelui Ilie Lăcătușu, domnul Spirache Mihai, nu a dat curs până în prezent acestei propuneri, continuând să colecteze pomelnice și bani de la credincioșii care vin la mormântul părintelui Ilie Lăcătuşu, deşi domnul Spirache Mihai nu este preot şi nici angajat al Patriarhiei, cum eronat s‑a afirmat în reportaj. Desigur, este legitimă întrebarea dacă nu cumva familia părintelui Ilie Lăcătușu exploatează evlavia credincioșilor în scopul obținerii de foloase financiare?
Din nefericire, o astfel de atitudine creează o imagine negativă privind modul de cinstire a celor decedați.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor