Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Noi realizări la Biserica Domnița Bălașa din București
La Biserica Așezămintele Brâncovenești - Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal din Capitală, au fost sărbătoriți în mod solemn Sfinții Martiri Brâncoveni, ocrotitorii spirituali, în ziua de vineri, 16 august. Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie, iar în continuare a sfințit Altarul de vară și a binecuvântat lumânărarul, ambele construcții fiind ridicate recent în curtea lăcașului.
La momentul consacrării acestor noi realizări de la Biserica Domnița Bălașa au participat numeroși credincioși din Capitală care și-au adus aminte de jertfa Brâncovenilor, dar și de moștenirea lor culturală și bisericească din centrul martirizat al Bucureștilor, care continuă prin Așezămintele Brâncovenești.
Împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a slujit un ales sobor din care au făcut parte: părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele paroh Ștefan Ababei, consilier patriarhal; părintele prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; părintele Sorin-Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic, Episcopul-vicar patriarhal a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit că monumentalul lăcaș, ctitorie a Domniței Bălașa, fiică a Sfântului Constantin Brâncoveanu, a trecut de-a lungul timpului prin nenumărate încercări, însă a revenit, în ultimii ani, la strălucirea de altădată: „Astăzi, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, cinstiți în mod deosebit aici, la o ctitorie a familiei Brâncoveanu, a fost rânduit să venim în această biserică pentru a transmite binecuvântarea și prețuirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru a ne ruga împreună și a încuraja lucrarea părinților slujitori care se străduiesc mereu, cu multă osteneală, ca această biserică măreață să-și păstreze strălucirea de odinioară. Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a fost un neclintit mărturisitor al credinței creștine ortodoxe și un promotor al culturii românești. Moștenirea sa culturală a dobândit o și mai mare valoare simbolică și duhovnicească odată cu jertfa sa martirică”.
În continuare, ierarhul a relatat evenimentele martiriului Domnitorului, al fiilor săi și al sfetnicului său, petrecut la 15 august 1714, precum și istoria recuperării și aducerii sfintelor lor moaște în țara noastră, evenimente încununate de proclamarea lor ca sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.
„Privind icoana care ne oferă spre închinare chipurile Sfinților Martiri Brâncoveni, ne gândim la moartea lor mucenicească. Martirii pot fi imaginați ca niște eroi, însă elementul fundamental al martirului nu este doar curajul în fața morții, ci harul lui Dumnezeu. (...) Din vremea Mântuitorului Iisus Hristos și până în zilele noastre, persecuțiile și martirajul n-au încetat. Multe comunități creștine sunt și astăzi obiect al persecuției din cauza urii duhului acestei lumi. Biserica are și astăzi nevoie de martiri, întrucât viețile sfinților, sinaxarele și cântările slujbelor bisericești vorbesc despre ei ca martori ai vieții adevărate și următorii cei mai vii ai lui Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie și săvârșirea slujbei de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor bisericii care au trecut la Domnul, părintele paroh Ștefan Ababei și-a exprimat recunoștința față de toți cei implicați în eforturile de restaurare și înfrumusețare a Bisericii Domnița Bălașa, mulțumindu-i îndeosebi pentru atenta preocupare și purtare de grijă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care, în virtutea demnității de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, deține și funcția de Efor supraveghetor al „Așezămintelor Brâncovenești - Biserica Domnița Bălașa”, potrivit testamentului ctitorei sfântului lăcaș.
În încheierea manifestărilor prilejuite de sărbătoarea hramului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat slujba de binecuvântare a Altarului de vară și a lumânărarului, ridicate în curtea bisericii. De asemenea, a oferit distincții din partea Patriarhului României tuturor persoanelor implicate în recentele lucrări de edificare și în activitatea social-culturală a parohiei. Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici a fost acordat părintelui Cezar-Manuel Matei, diaconului Georgel Ene și diaconului Andrei-Ionuț Crețu. De asemenea, Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni a fost oferit Manuelei Irina Pătrășcoiu, director general al Companiei Naționale de Investiții, proiectantei Viorica Frunză și inginerilor Ovidiu Finta, Flavio Finta și Adrian Marcu. Preasfinția Sa a mai acordat Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” Danielei Orodel, director economic al CNI, Georgianei Alexandra Vasilescu, director promovare investiții al CNI, arhitectei Daniela Cornelia Drăgan, inspector-șef la CNI, economistei Rodica Iancu, Adrianei Ene, realizator TRINITAS TV, și judecătoarei Ilinca Cojocaru. Ierarhul a mai oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni lui Adrian Eduard Cefălan, director implementare investiții al CNI, lui Doru Valentin Ducan, director Unitatea de verificare și recepționare lucrări a CNI, și, post-mortem, scenaristului și scriitorului Mircea Eugen Burada. Nu în ultimul rând, au primit Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, următoarele persoane: Daniel Purdea, Radu Comănescu, Niels Auner, Neculai Enăchiuc, Marian Macovei, Rareș Guță, Nicoleta Grigoriță, Dorina Iaciu, Mihaela Petre, Areta Ciupilan, Cerasela Diaconescu, Gabriela Tomoiu, Ionela Toader, Adina Duica, Suzana Nedelcu, Mihaela Spânu, Aurelian Toma, George Obreja, Alexandru Tudor și Mariana Stochian.