Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Olimpiada de religie pentru seminariști la Baia Mare
La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc joi, 19 aprilie, deschiderea oficială a Olimpiadei naţionale de religie pentru seminariile şi liceele teologice din țară. Liceenii au fost binecuvântați la acest moment festiv de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare, împreună cu pr. conf. dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Filologie a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, coordonatorul domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” şi preşedintele comisiei centrale de evaluare a olimpiadei, şi pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, unitate şcolară care găzduieşte olimpiada.
A urmat intonarea Imnului naţional al României de către corul elevilor seminariști din Baia Mare. La festivitatea de deschidere oficială a luat cuvântul conf. dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, care a făcut o prezentare a judeţului Maramureş ce a găzduit, în urmă cu 10 ani, prima ediţie a acestei olimpiade. Au mai vorbit Cătălin Pâslaru, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi secretarul Comisiei Naţionale de Evaluare, care a transmis mesajul ministrului educaţiei naţionale Valentin Popa; diacon Andrei Constantin; pr. conf. dr. Adrian Gh. Paul. Moderatorul activităţii de deschidere a fost pr. prof. Florin Hoban, inspector pentru religie al judeţului Maramureş.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a adresat participanţilor la Olimpiada naţională de religie, preoţi, profesori şi elevi concurenţi, binecuvântându-i şi urându-le bun venit în judeţul Maramureş, apoi i-a prezentat pe tinerii din Episcopie, activităţile în care sunt antrenaţi prin ASCOR, ATOCEM şi asociaţiile din protopopiate, le-a vorbit despre prezenţa lor în număr mare la slujbele de la Catedrala Episcopală şi în bisericile de enorie, despre portul costumelor țărănești din zonă.
De asemenea, participanţii au asistat la un program de cântece religioase susţinut de corul Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare, dirijat de pr. prof. Andrei Baboşan, şi Corul „Gaudium” de copii și elevi, dirijat de arhid. prof. Adrian Dobreanu, un cor tânăr şi foarte bun, care a luat deja premii naţionale. Elevii şi însoţitorii lor au mai vizitat expoziţia de artă plastică din Sala „Justinian Arhiepiscopul” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, care găzduieşte lucrări din proiectul „De la Înviere la Înălţare”, ajuns la ediţia a XVIII-a, precum şi Muzeul Episcopiei, în Sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din cea de a doua absidă a catedralei.
Vineri, 20 aprilie 2018, olimpicii au participat la proba scrisă a concursului național.