Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
„Taina credinței noastre nu se înţelege cu mintea, dar se simte cu inima”
„În această vreme trebuie să ne rugăm mai mult Maicii Domnului să ne ocrotească. Născătoarea de Dumnezeu ne este de mare folos dacă îi cerem ajutorul și mijlocirea, pentru că ea are inimă de mamă, are iubire milostivă şi smerită faţă de toţi oamenii şi este grabnic ajutătoare”, a spus Patriarhul României în cuvântul de învățătură rostit de praznicul Bunei Vestiri, la paraclisul istoric din Reședința Patriarhală. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit după rânduială Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, Întâistătătorul Bisericii noastre s-a rugat lui Dumnezeu şi Preacuratei Născătoare de Dumnezeu ca să îi întărească şi să îi vindece pe toţi cei care se află în boală. Totodată, Patriarhul României s-a rugat Maicii Domnului „ca să le dăruiască celor care nu sunt bolnavi înţelepciunea să se ferească de boală, să-i ajute pe toţi medicii şi tot personalul medical care îngrijesc pe cei suferinzi, să-i ajute pe toţi cei care săvârşesc fapte de milostenie, ajutând pe cei bătrâni, pe cei săraci, pe cei singuri şi să-i ajute şi pe cei care îi încurajează pe alţii”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că în această perioadă nu trebuie să cădem în deznădejde, ci să ne întărim în credinţă. „Se cunoaşte că toate dispoziţiile autorităţilor de stat, în toate ţările, îndeamnă ca noi să stăm acasă. Însă, cum stăm acasă? Pentru că, dacă nu stăm acasă în mod folositor, chiar dacă nu luăm virusul, statul acasă ne poate îmbolnăvi, prin faptul că devenim descurajaţi. Dacă teama de boală devine o psihoză sau o nevroză colectivă, ne deteriorăm sănătatea psihică, chiar dacă sănătatea trupului nu este atinsă de acest virus care s-a răspândit în toată lumea. În această privinţă, la întrebarea «cum stăm acasă?», răspundem: în mod pozitiv şi activ, prin rugăciune şi prin activităţi bune. Ne rugăm dimineaţa, la prânz şi seara, folosim cărţi de rugăciuni, dar şi rugăciunile pe care le cunoaştem pe de rost, citim cărţi duhovniceşti, care ne luminează sufletul, ne întăresc credinţa şi iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, comunicăm în fiecare zi cu cei din casă faţă către faţă, dar şi cu cei de afară, prin telefon sau prin scris, pentru a-i încuraja şi pentru a cultiva speranţa în activitatea lor”, a spus Patriarhul României.
În continuare, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe credincioşi să urmărească la radio şi la televizor emisiuni care ne luminează şi ne îmbogăţesc sufleteşte, nu emisiuni care ne transmit panică, sau teamă, sau descurajare. „Ajutăm cu vorbă bună şi cu faptă bună pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. De asemenea, în această perioadă terminăm lucrări pe care nu am apucat să le terminăm înainte din lipsă de timp. Dacă am început să scriem ceva, putem acum, pentru că avem mai mult timp la dispoziţie stând acasă, să încheiem lucrarea respectivă. În acest timp trebuie să fim activi prin activităţi spirituale, intelectuale şi de încurajare a semenilor noştri, de întărire în credinţă şi în iubire faţă de Dumnezeu, prin rugăciune şi faţă de semeni prin fapte bune”, a arătat Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat apoi că Buna Vestire este sărbătoarea întrupării Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic: „Întruparea Fiului lui Dumnezeu Cel veşnic este taina cea mai mare a credinţei creştine, pentru că nici îngerii din ceruri nu pricep cum Dumnezeu Cel nevăzut S-a făcut văzut, cum Dumnezeu Cel veşnic S-a făcut Om muritor, cum Dumnezeu Cel nelimitat a încăput în pântecele Fecioarei, cum Dumnezeu Cel Atotputernic S-a smerit pe Sine, chip de rob luând. Această mare taină nu se înţelege cu mintea, dar se simte cu inima, pentru că scopul întrupării Fiului lui Dumnezeu a fost ridicarea neamului omenesc, a firii umane căzute, din păcat şi din moarte şi dobândirea învierii şi a vieţii veşnice (...). Prin aceasta vedem că iubirea smerită şi milostivă a lui Dumnezeu este temelia, motivaţia tainei înomenirii Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Scriptura nu pune accentul pe modul cum se realizează ceva minunat, ci de ce, cu ce scop? Noi înţelegem că întruparea Fiului lui Dumnezeu s-a făcut pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire”.
De asemenea, Patriarhul României a subliniat că, deşi numai Fiul Cel veşnic Se face Om, Se întrupează, totuşi, toate cele Trei Persoane ale Preasfintei Treimi sunt prezente şi active în momentul întrupării. „După ce Fecioara Maria întreabă: Cum va fi aceasta de vreme ce eu nu ştiu de bărbat, Arhanghelul Gavriil răspunde: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu Se va chema (Luca 1, 35). Deci, lucrarea întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria se face în primul rând printr-o acţiune a Duhului Sfânt. Duhul Sfânt face ca Fiul Cel veşnic să Se zămislească din pântecele Fecioarei Maria. Dar Duhul Sfânt nu este singur în lucrare, căci arhanghelul spune: şi puterea Celui Preaînalt, adică puterea lui Dumnezeu Tatăl, te va umbri, adică va fi prezentă activ”, a explicat Preafericirea Sa.
Dragostea și evlavia deosebită a credincioșilor se îndreaptă către Fecioara Maria, pentru că ea este fiinţa umană cea mai apropiată de Sfânta Treime, și devine pentru umanitate izvor de multe daruri, binefaceri și ajutorări, mai ales în momente grele.
„În tot cultul Bisericii Ortodoxe, după ce cântăm «Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh» şi stihira care urmează, se introduce apoi o cântare adresată Maicii Domnului, folosind formula de introducere: «Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!» Adică, îndată după ce ne închinăm Sfintei Treimi, cinstim pe Maica Domnului, pentru că Unul din Sfânta Treime, Fiul Cel veşnic al lui Dumnezeu, S-a făcut Om, întrupându-Se din feciorelnicul ei pântece (...). Maica Domnului, care a purtat în ea pe Pruncul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, este cinstită mai mult decât îngerii şi devine icoana vie a Bisericii, care poartă în ea pe Hristos şi-L arată şi-L propovăduieşte lumii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii speciale pentru însănătoşirea bolnavilor şi oprirea bolii, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit o rugăciune specială pentru încetarea pandemiei actuale.