Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Din ce în ce mai mult public la „Noaptea Muzeelor”
În acest an, muzeele din România au avut în noaptea dedicată lor, 17 spre 18 mai, foarte mulţi vizitatori. Peste 18.000 de persoane au trecut pragul Muzeului Antipa şi al Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în Capitală fiind înscrise în programul „Noaptea Muzeelor” 18 muzee şi alte 15 instituţii culturale, iar la nivelul întregii ţări au fost deschise publicului 150 de muzee în peste 50 de localităţi. Manifestările au cuprins expoziţii, concerte, spectacole, proiecţii, performance-uri, ateliere interactive şi recitaluri de poezie.
La Muzeul Naţional de Artă al României, cea de-a 10-a ediţie a „Nopţii Muzeelor” a fost dedicată Anului Brâncoveanu, prin deschiderea în nocturnă a Galeriei de Artă Veche Românească. Au fost selectate spre expunere o serie de lucrări care au compus astfel un set de informaţii cuprinzătoare despre arta brâncovenească, în contextul culturii medievale din Ţările Române.
În seara respectivă a fost inaugurată la parterul Galeriei Naţionale expoziţia „Călători prin manuscris”, care aduce în prim-plan un liturghier brâncovenesc, cu o bogată decoraţie pictată, presupus a fi aparţinut chiar voievodului martir. A putut fi vizitată gratuit Galeria de Artă Veche Românească. De asemenea, duminică, 18 mai, orele 11:00-19:00, în cadrul Zilei Internaţionale a Muzeelor, a fost deschisă expoziţia temporară „Otto Dix - O lume în ruine” (Sălile Kretzulescu).
Şi la Muzeul Naţional de Istorie a României programul a fost foarte atrăgător. Sub genericul „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, au avut loc o serie de activităţi: ateliere de creaţie şi educaţie muzeală, reconstituiri istorico-militare, o paradă în costume de epocă, spectacole de muzică, teatru şi dans. Vizitatorii au fost fascinaţi şi de exponatele permanente „Tezaur Istoric”, „Lapidarium - Copia Columnei lui Traian” şi „Exponatul lunii - Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”. Pe lângă programul artistic al evenimentului, muzeul s-a alăturat proiectului Kaleidoscope, prin care o aplicaţie pentru smartphone (MobilActif) a putut fi descărcată şi utilizată gratuit de către vizitatori în vederea realizării unor autoportrete în interiorul muzeului, inspirate de patrimoniul acestuia (MuseumSelfie). Fotografiile au fost trimise apoi prin intermediul aplicaţiei către o bază de date şi au fost proiectate pe durata desfăşurării „Nopţii Muzeelor” în toate muzeele din Europa înscrise în proiect.
Poezie la Muzeul Literaturii
La Muzeul Naţional al Literaturii Române a avut loc „Maratonul de Poezie şi Jazz”, la care au participat poeţi români din toată ţara şi din Republica Moldova.
La Muzeul Naţional „George Enescu” a fost o noapte de concerte sub genericul „Muzele de la muzeu”.
Muzeul Naţional de Artă Contemporană a invitat publicul atât la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziţii temporare, cât şi la Sala Dalles, la târgul de bijuterie contemporană „Autor”.
Inedită a fost vizita publicului la Muzeul Naţional al Pompierilor „Foişorul de Foc”, unde a cântat Fanfara pompierilor militari bucureşteni şi unde au putut fi admirate câteva maşini de intervenţie moderne împreună cu echipaje complete.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi-a întâmpinat vizitatorii cu expoziţia permanentă, cu intrare liberă, în intervalul 18:00-20:00, dar şi cu expoziţia temporară „Sarkis - La celălalt capăt al curcubeului...”, care a putut fi vizionată după miezul nopţii. În curtea interioară au avut loc demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale: ţesuturi la război, olărit la roată, cioplitor în lemn, pictură icoane pe sticlă, încondeiere de ouă.
După-amiaza muzeului
La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a avut loc „După-amiaza muzeului” (din motive de securitate, muzeul nu a fost deschis noaptea), cu spectacole de muzică şi joc popular românesc, târgul meşterilor populari, expoziţii şi ateliere de creaţie. În plus, vizitatorii au fost invitaţi să-l redescopere pe Lucian Blaga, în cadrul programului „Mari personalităţi”.
La Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” a avut loc pe 17 mai, între orele 18:00 şi 20:00, conferinţa cu tema „Istoria energeticii româneşti”, organizată împreună cu Societatea Inginerilor Energeticieni din România - Filiala Tineret. Noaptea au fost vizitate exponatele din colecţiile muzeului.
Ghidaţi de personaje istorice
Peste 8.000 de persoane au vizitat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, unde angajaţi ai instituţiei au fost costumaţi în personaje istorice şi au asigurat ghidajul, în timp ce la Muzeul Brukenthal din Sibiu au venit 8.555 de vizitatori.
În Iaşi, aproximativ 20 de instituţii culturale au participat la programul european dedicat muzeelor. La Muzeul Unirii, a putut fi admirată expoziţia „Artişti absolvenţi la Iaşi (1860-2014). Personalităţi istorice” până la ora 2:00, iar Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” a găzduit un concert de vioară susţinut de elevii Colegiului de Artă „Octavian Băncilă” din municipiu. În capitala Moldovei au mai primit vizitatori Muzeul Literaturii Române, Complexul Muzeal Naţional, Muzeul Memorial „Poni-Cernătescu”, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul „Vasile Pogor”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „George Topârceanu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza”, Palatul Roznovanu (Primăria), Turnul Golia şi Casa diaconului „Ion Creangă” - Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică”.