Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
Brâncuși, omagiat prin pictură și muzică la Palatele Brâncovenești
Recent, la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, a fost omagiat sculptorul Constantin Brâncuși. Activitatea a început cu un parastas, la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din incinta Complexului Muzeal Mogoșoaia, și a continuat, în Sala Scoarțelor, cu vernisajul expoziției „Omagiu lui Brâncuși” a artistei plastice Maria Constantinescu și cu un recital de pian susținut de David Simon Hodoș.
Duioșia, armonia și sacrul au fost prezente în maiestuoasa sală cu scoarțe donate de familia Dan și Liana Nasta, față de care artista Maria Constantinescu manifestă o prețuire și o prietenie dincolo de timp. În această perioadă a postului Paștelui, cunoscuta artistă a adus, prin creația sa, un pios omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși, de la a cărui trecere în veșnicie s-au împlinit 65 de ani în data de 16 martie. În lucrările prezentate, pictorița a redat prin formă și culoare atingerea plină de grație a îngerilor și a Maicii Domnului reprezentată torcând, al cărei caier este infinitul veșniciei, iar fusul, prin rotația lui, toarce timpul din contingentul nostru atins de vremelnicie.
„Constantin Brâncuși a cântat în biserică și s-a rugat în fața icoanelor și cred că de aici a pornit dorința de a reda zborul și căutarea luminii. Iar sfera de lumină sau lumina din lucrările mele are ca punct de plecare aureola sfinților din icoane. În una dintre lucrările de aici am pictat un heruvim care se transformă într-o sferă de lumină, iar prin oglinda și lupa din interiorul acestei instalații privitorul se poate vedea fie ca înger, fie ca sferă de lumină. În sens spiritual, putem spune că și noi suntem sfere de lumină, pentru că suntem făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, care este, după cum spunem în Crez, „lumină din lumină”, așa că suntem scântei divine. Pe ușile împărătești, donate de Dan Nasta și care se află în holul muzeului, este reprezentată Maica Domnului torcând. Și pe ștergarele tradiționale din borangic prezente aici identificăm păsări, atât de prezente în creația lui Constantin Brâncuși, precum și sfere de lumină”, a spus artista Maria Constantinescu.
În atmosfera încărcată de simboluri sacre, publicul prezent l-a ascultat pe David Simon Hodoș, în vârstă de 13 ani, care a susținut un recital la pian ce a cuprins atât piese clasice, precum și compoziții proprii. Tânărul pianist, născut în 2009 la Montreal-Canada, este autorul a peste 25 de compoziții de muzică clasică și de jazz. Talentul său a fost recunoscut prin mai multe premii: Medalia de argint și Premiul Juriului la Concursul de interpretare din Québec- Canada (2022) și Premiul de Excelență la secțiunea „Tânăra speranță în Artă”, conferit în cadrul Galei „Sommet d’Affaires Franco-Roumain”, Paris (2022). Pentru piesa „La valse mélancolique”, compusă în 2022, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Național de Interpretare și Compoziție Muzicală „Mihail Jora”. A colaborat cu Teatrul „George Ciprian” din Buzău compunând muzică pentru piesele „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris” (2022) și „William Shakespeare...”. Tot în anul 2022, David Simon Hodoș a susținut recitaluri de pian în mai multe orașe din țară: București, Zalău, Cluj-Napoca. Evenimentul a fost moderat de Daniela Șontică, jurnalistă și scriitoare.
Iubitorii de artă au putut viziona inedita expoziție a artistei Maria Constantinescu în acordurile muzicii inefabile interpretate de David Simion Hodoș într-un original eveniment-omagiu dedicat sculptorului Constantin Brâncuși, care prin creația sa a făcut cunoscută în întreaga lume genialitatea poporului român. Expoziția este deschisă în perioada 16-25 martie 2023.