Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
Premiile „Mihai Eminescu” la Botoșani, ediția a 33-a
Poetul Lucian Vasiliu a primit sâmbătă, 15 iunie, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia în cadrul unei gale desfășurate la Casa de cultură din municipiul Botoșani, la care au participat o seamă de scriitori și oameni de cultură din întreaga țară și din Republica Moldova. Ceilalți nominalizați au fost: Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Călin Vlasie şi George Vulturescu, iar juriul a fost format din Mihai Zamfir (președinte), Daniel Cristea-Enache, Nicolae Oprea, Vasile Spiridon, Irina Petraş, Ioan Holban şi Vitalie Ciobanu.
Pe lângă premiu, Lucian Vasiliu a primit și titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, la fel ca toţi ceilalţi 32 de poeţi care au câştigat anterior acelaşi premiu. Au fost invitați să recite nominalizații Grete Tartler și CălinVlasie, precum și foștii laureați Ovidiu Genaru, Ioan Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, iar pentru laureatul de la această ediție a făcut un laudatio criticul literar Vasile Spiridon. În cuvântul său, Varujan Vosganian, președintele interimar al Uniunii Scriitorilor din România, s-a referit la onoarea noastră, a românilor, de a avea un poet național în Mihai Eminescu, în mesajele căruia „găsim îmbărbătare, consolare sau limpezire”, dar și la sentimentul pe care i-l aduce contemplarea statuilor lui Eminescu, un mod aparte de a-i onora postumitatea poetului: „Mai toți marii sculptori români au realizat busturi și statui ale lui Mihai Eminescu. Spre lauda lor, botoșănenii au avut prima statuie a lui Eminescu. (...) Interesant ar fi să-l vedem pe Eminescu cel adevărat plimbându-se printre statui. Eu cred că nu i-ar plăcea. Eu cred că oamenii fac statui ca să se dezvinovățească pentru ceea ce uită și nu înțeleg din istorie. (...) Trebuie să-l căutăm pe Eminescu acolo unde este viu și proaspăt, în scrisul lui”.
Premiul a fost acordat de Consiliul local şi Primăria Municipiului Botoşani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion - Caiete Botoşănene“ şi Uniunea Scriitorilor din România.
Lucian Vasiliu (n. la 8 ianuarie 1954), fost director la Muzeul Literaturii Române din Iaşi, fost redactor-şef al revistei „Dacia literară”, fost manager al Editurii Junimea, a debutat editorial în 1981 cu placheta „Mona-Monada”, iar de atunci a publicat alte câteva zeci de cărți de poezie, unele traduse în alte limbi, și a fost laureatul mai multor concursuri de literatură. Gala s-a încheiat cu un recital de jazz susținut de Mircea Tiberian (pian) și Nadia Trohin (voce).
În dimineața zilei de 15 iunie, pentru poetul Mihai Eminescu s-a săvârșit o slujbă de pomenire la Biserica Uspenia din Botoșani, acolo unde știm că a fost botezat, și au fost depuse coroane de flori la statuia sa din curtea sfântului lăcaș de cult.
Zilele Eminescu au cuprins câteva manifestări și în ziua de 14 iunie. Astfel, la Centrul Cultural „Luceafărul” din Joldești, comuna Vorona, scriitorul Cassian Maria Spiridon a fost distins cu Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru interpretarea și promovarea operei publicistice eminesciene. Au mai fost nominalizați la această categorie Tudor Nedelcea și Iulian Bitoleanu. Momentul decernării premiului a fost precedat de lucrările Colocviului „Eminescu - jurnalist”, iar, în final, copiii din localitate au susținut un moment artistic. Evenimentul, aflat la prima ediție, a fost organizat de Primăria Vorona, Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu”-Joldești și Reprezentanța Botoșani a Uniunii Scriitorilor din România. Ziua a fost încheiată cu un pelerinaj al invitaților la istorica Mănăstire Vorona.
Cassian Maria Spiridon (n. 9 aprilie 1950) este președintele filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”, fondatorul noii serii a revistei „Timpul”, al Editurii Timpul și al revistei de cultură poetică „Poezia”.
Printre participanții la manifestările ediției a 33-a a Zilelor Eminescu au mai fost prezenți, pe lângă cei menționați: Theodor Codreanu, Lina Codreanu, Mircea Platon, Marius Chelaru, Radu Florescu, Leo Butnaru, Ioan Pintea, Vasile Tudor, Grigore Țărmure, Constantin Iftime, Daniil Iftime, Ecaterina Petrescu Botoncea, Paul Gorban, Nicolae Tzone, Alina Hucai, Daniel Corbu, Filomena Corbu, Dan Bogdan Hanu, Valentin Talpalaru, Vlad Scutelnicu, Gabriel Alexe, Valentin Ajder. Buna organizare a întregului eveniment s-a datorat scriitorilor Gellu Dorian și Nicolae Corlat.