Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Cine produce legume în solarii poate primi subvenţii

Cine produce legume în solarii poate primi subvenţii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 02 Aprilie 2016

Cine cultivă legume în solarii beneficiază de o susţinere financiară din partea statului în valoare de circa 3.000 de euro la hectar. Sprijinul cuplat este destinat fermierilor din sectorul vegetal cu scopul de a-i stimula să utilizeze soiuri autohtone şi seminţe certificate.

Din cauza costurilor mari pe care le presupune pro­ducția de legume în spații protejate, se remarcă în ultimii ani o scădere a suprafețelor agricole de acest tip. Astfel, statul acordă o susţinere financiară ca să asigure piețe cu legume din producția internă utilizând semințe certificate din soiuri și hibrizi autohtoni. Sprijinul cuplat, alături de subvenția pe suprafață, se acordă în fiecare an fermierilor din sectorul vegetal. Cu acest bonus asigurat din bani europeni, autoritățile speră să stimuleze legumicultorii să investească în anumite culturi agricole care au întâmpinat dificultăți în ultimii ani.

Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în solarii este acordat fermierilor care fac dovada cultivării tomatelor, castraveţilor, vinetelor şi ardeilor în stare proaspătă. Fermierii trebuie să deţină factura fiscală sau o copie de pe carnetul de comercializare a produselor agricole, care să facă dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale la hectar: 32 de tone la tomate, 16 tone la ardei, 22 de tone la varză şi 20 de tone la vinete. În cazul castraveţilor se acordă sprijin cuplat atât pentru cei destinaţi consumului în stare proaspătă, cât şi pentru cei destinaţi procesării. Cantitatea minimă este de 30 de tone.

Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de solarii în care legumele nu sunt cultivate pe pământ. În cazul în care cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat face parte dintr-o parcelă cu mai multe culturi, cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat trebuie să îndeplinească cerinţa privind suprafaţa minimă eligibilă a parcelei. În acest sens, cultura pentru care se solicită sprijin cuplat pentru legume cultivate în solarii, chiar dacă face parte dintr-o parcelă cu mai multe culturi, trebuie să aibă suprafaţa minimă de 0,1 ha. Verificarea realizării pro­ducției minime anuale se face prin raportarea cantității livrate la suprafața parcelelor solicitate în cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat la cultura respectivă.

Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă şi hibrizi autohtoni certificate oficial. Pentru anul 2016 procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar pentru fiecare specie în parte. Se consideră sămânţă autohtonă sămânţa certificată în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul calităţii seminţelor, produsă pe teritoriul României din soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, în anul de cerere respectiv.