Producătorii de fructe şi legume cer sprijin autorităţilor, având în vedere consecințele grave asupra culturilor horticole ale episoadelor de ger, unul la sfârșitul lui februarie și al doilea, recent, în
Parcul Vânători-Neamţ ar putea deveni sit mixt UNESCO
Situat pe o suprafaţă de peste 30.000 de hectare, Parcul Vânători-Neamţ ar putea deveni primul sit mixt (natural și cultural) din România şi al optulea din Europa recunoscut UNESCO. Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât şi de obiectivele istorice, culturale și monahale vechi de câteva secole.
În vechime, parcul era domeniul de vânătoare preferat al domnitorilor moldoveni, ceea ce a făcut ca zona să beneficieze de un anumit statut de protecție. „Istoria s-ar duce undeva mult departe, mai mult decât am bănui. Această zonă a fost o rezervaţie de vânătoare a domnilor Moldovei. (...) Asta înseamnă că, undeva de prin secolele XV-XVI, avea un statut de protecţie. Nu era dedicată tuturor, ci doar domnitorului şi oamenilor lui. Partea de faună s-a conservat mai bine, începând din acea perioadă”, a spus inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători-Neamţ, pentru Agerpres. Arealul este foarte cunoscut deoarece aici a fost reintrodus zimbrul, care numără în prezent peste 80 de exemplare. Pe lângă zimbri, Parcul Vânători-Neamţ are tot ceea ce înseamnă fauna carpatină, plecând de la marile ierbivore, până la marile carnivore.
Pe lângă biodiversitatea rezervației naturale, din punct de vedere cultural, zona de dezvoltare durabilă a parcului cuprinde Cetatea Neamţului şi numeroase schituri şi mănăstiri, între care Mănăstirea Neamţ - Vovidenia, Mănăstirea Secu, Mănăstira Agapia, Mănăstirea Sihăstria, Schitul Pocrov sau Schitul Sihla. Această combinație de elemente naturale și culturale a condus la demersuri pentru includerea parcului pe lista de așteptare sau lista indicativă („tentative list”) a țării noastre ce vizează înregistrarea ca sit mixt în patrimoniul UNESCO.
„Există situri naturale, există situri culturale, sunt de ordinul miilor. Situri mixte la nivelul Europei sunt doar şapte. Parcul Natural Vânători-Neamţ ar putea deveni al optulea sit mixt al Europei. Este ceva foarte rar. Ne comparăm, spre exemplu, cu Muntele Athos sau Meteora. Mixtul constă că la nivel al patrimoniului mondial, importante sunt atât caracteristicile naturale (România are doar două: Delta Dunării şi Pădurile virgine de fag din Carpaţi), cât şi caracteristicile culturale, şi aici avem mănăstirile”, a declarat directorul parcului.
Un sit mixt aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este acel areal care are atât valoare culturală, cât și valoare naturală. În Europa sunt în prezent șapte situri mixte UNESCO: complexul Meteora și Muntele Athos din Grecia, zona Pirinei - Mont Perdu din Franța și Spania, Ibiza din Spania, ținuturile Laponiei din Suedia, regiunea lacului Ohrid din Albania și Macedonia de Nord, arhipelagul St. Kilda din Marea Britanie. (C. Z.)