Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord provizoriu privind reguli mai stricte de siguranţă pentru jucării menite să protejeze mai bine copiii de chimicalele dăunătoare şi de riscurile
Un nou format al cărții de identitate
În acest an va începe emiterea noilor cărți de identitate. Procesul va demara joi, 20 martie 2025, în județul Cluj, care este județ-pilot în acest proiect, și se va extinde în următoarele două luni în toată țara. Cartea electronică va putea fi eliberată și copiilor mai mici de 14 ani care au nevoie de un document de identitate pentru a călători în UE. Cei care nu doresc cartea electronică vor putea opta pentru un format neelectronic al actului de identitate.
Guvernul a aprobat săptămâna trecută, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei hotărâri privind emiterea Cărţii Electronice de Identitate (CEI), care va începe la 20 martie 2025 în judeţul Cluj şi în următoarele două luni în toate cele 674 de centre de evidenţa populaţiei de la nivel naţional. Sunt „hotărâri de guvern care închid tot cadrul normativ, care vor face posibilă, cu o declanşare foarte rapidă (...), eliberarea cărţilor de identitate electronice. Este (...) un instrument esenţial în deceniul transformării digitale pe care Uniunea Europeană îl parcurge, alături de toată planeta, de altfel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, după şedinţa Executivului.
Conform acestuia, din 2 iunie 2025 cartea electronică va putea fi eliberată şi copiilor sub 14 ani. „Era până acum un prag psihologic, la 14 ani am buletin. Ei bine, această carte electronică de identitate poate fi eliberată şi pentru copiii mai mici de 14 ani, pentru o libertate mai bună de circulaţie, în primul rând”, a explicat el. Cartea electronică nu este imperativă şi cei care nu o doresc vor primi, atunci când le expiră documentul curent, o Carte de Identitate Simplă (CIS), care nu conține suport electronic de stocare, pe un format mai mic decât cel actual.
Pe cartea electronică de identitate vor fi tipărite, la vedere: numele, prenumele, cetăţenia, data naşterii, sexul, fotografia, CNP-ul şi un eşantion de semnătură olografă, iar alte date precum prenumele părinţilor, domiciliul şi amprentele a două degete ale titularului se vor găsi pe cipul documentului. „Prenumele părinţilor şi domiciliul nu se vor mai găsi la vedere, dacă nu interacţionezi cu un aparat autorizat să-ţi citească inclusiv aceste date personale şi biometrice”, a mai explicat Mihai Constantin. Oficialul a mai precizat că documentul electronic de identitate va asigura accesul la ecosistemul de servicii digitale al statului român.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, „principalele beneficii ale CEI sunt: dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene; elemente avansate de securitate, care asigură protecţie împotriva falsificării şi a furtului de identitate; posibilitatea utilizării ca document de călătorie; acces facil la servicii electronice şi posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică”. (C. Z.)