Tehnologia digitală a pătruns profund în lumea contemporană și în viața omului, încât aproape că este imposibilă separarea ei sau deconectarea de la variatele ei forme, chiar și pentru câteva minute. Dacă
Dumnezeu și vâltoarea veacurilor
De pe tronul Preaînalt și veșnic al slavei Sale cerești, Dumnezeu Cel în Treime lăudat neîncetat de către serafimii cei cu câte șase aripi din vedenia Sfântului proroc Isaia și de cele patru făpturi vii din Apocalipsă, dimpreună cu toate puterile, cetele și oștile cerești și îngerești și închinat de către toți credincioșii Săi creștini de pretutindeni, privește neîncetat cu Ochi neadormit peste vâltoarea și frământarea veacurilor, de la Facere la Apocalipsă sau de la Creația lumii până la Judecata de Apoi.
Tulburate de păcate și limpezite de virtuți, frământate de patimi și vegheate de Providența lui Dumnezeu, evenimentele veacurilor ca sumă și sinteză a faptelor oamenilor, bune și mai puțin bune, curg străbătând vieți și pecetluind veacuri, fie sub binecuvântarea lui Dumnezeu, fie din îngăduința Lui, dar toate sub Judecata Lui și sub Dreapta Lui cumpănire, hotărâre și intervenție. În vâltoarea veacurilor contemplăm cărămizile sfărâmate ale turnului Babel, frământate din lutul pământului și din apele potopului și arse în focul Sodomei și al Gomorei. În vâltoarea veacurilor contemplăm apele Nilului prefăcute în sângele curs și vărsat în toate războaiele de pe fața pământului, de la începuturi până astăzi, prin ridicarea câte unui neam împotriva altui neam și a câte unei împărății împotriva altei împărății (cf. Matei 24, 7).
În vâltoarea veacurilor se frământă aluatul omenirii
În vâltoarea veacurilor vedem minunea despărțirii Mării Roșii și a apelor Iordanului, dar și revelațiile de la Chebar, Tigru, Eufrat și Ulai. În vâltoarea veacurilor pătimim robiile egiptene și babiloniene, dărâmările templului din Ierusalim și săparea catacombelor creștinismului, dar și ridicarea din pământ a catedralelor Bisericii lui Hristos. În vâltoarea veacurilor vedem înspăimântați năvăliri de popoare barbare și migratoare, izvoare de lacrimi vărsate și râuri de sânge scăldate, nedreptăți cumplite și asupriri strigătoare la cer; dar și curcubeul legământului lui Dumnezeu cu Noe și Steaua Nașterii lui Hristos, precum și cununa de douăsprezece stele de pe creștetul Maicii Domnului din Apocalipsă. Peste vâltoarea veacurilor Dumnezeu oprește soarele și luna pe cer deasupra Gabaonului istoriei și Aialonului vremurilor. În vâltoarea veacurilor se frământă aluatul omenirii, iar în cuptorul cel de foc al lui Nabucodonosor se coace Prescura Liturghiei ortodoxe. Peste vâltoarea veacurilor stăpânește lumina Schimbării la Față a lui Hristos și strălucește lumina Învierii Lui din morți. În vâltoarea veacurilor se aud cu putere predica Sfinților Proroci din Vechiul Testament, propovăduirea Sfinților Apostoli din Noul Testament și mărturisirea ortodoxă a Sfinților Părinți ai Bisericii.
Dumnezeu îi salvează din vâltoarea veacurilor pe toți prorocii aruncați în mare, precum pe Iona și pe toți apostolii scufundați în valuri, precum pe Petru; dar și pe toți cei naufragiați în Malta, precum pe Sfântul Apostol Pavel. Caii din cartea profetului Zaharia și caii Apocalipsei aleargă prin vâltoarea veacurilor, în sunetul trâmbițelor de la Ierihon și al trâmbițelor din Apocalipsă. În vâltoarea veacurilor se aud osanale și suspine, doxologii și plângeri, imnuri și rugăciuni, iar pe deasupra veacurilor zboară neîncetat îngerul trimis de Dumnezeu cu Evanghelia cea veșnică, ca s-o binevestească tuturor locuitorilor pământului, în fiecare veac al vâltorii și în fiecare vâltoare a veacului (cf. Apocalipsă 14, 6-7).
Luptă puternică între păcat şi har
În vâltoarea veacurilor se dă mereu o luptă puternică între păcat și har, între lege și fărădelege, între apele sfințitoare și tămăduitoare ale Iordanului și apele păgânești și idolești ale Damascului, Abana și Parpar, din cumpăna vieții și a sufletului lui Neeman Sirianul (IV Regi 5, 10-12); între Hristos și Veliar (II Corinteni 6, 15), între credința ucenicilor în Învierea Domnului și îndoiala lui Toma. Pe deasupra vâltorii veacurilor plutește corabia Bisericii Ortodoxe a lui Iisus Hristos, cea cu cruce și cu Porumbelul Duhului Sfânt deasupra ei, revărsând și împărțind cu îmbelșugare limbile de foc ale Rusaliilor peste fiecare veac creștin și generație nouă de ierarhi, preoți și credincioși. Din vâltoarea veacurilor, Dumnezeu - „Stânca veacurilor” (Isaia 26, 4) își alege „fiii Împărăției”, fecioarele cele înțelepte pentru Nunta Fiului de Împărat și oile cele de-a dreapta, despărțind grâul de neghină.
Alfa Revelației dumnezeiești din cartea Facerii și Omega Revelației dumnezeiești din cartea Apocalipsei sunt cele două țărmuri sau maluri în albia cărora se zbate și se desfășoară vâltoarea de pe Galileea veacurilor, până la cea de A Doua Venire a lui Hristos, „la a patra strajă din noapte” (Matei 14, 25). Vâltoarea veacurilor este precum „cazanul clocotind, care e gata să se verse dinspre miazănoapte”, din vedenia Sfântului proroc Ieremia (1, 13); deasupra căruia veghează Însuși Dumnezeu, Care strecoară prin sita Lui și cântărește toate faptele tuturor oamenilor, trăitori și pătimitori în vâltoarea vremurilor. În vâltoarea veacurilor se întâlnesc, precum în Revelația de la Horeb (III Regi 19, 11-12), și vijelie desprinsă din cartea Iov, și cutremur de răstigniri și Înviere, și foc de târnosire a templului și de Carmel, și adiere de vânt lin și liniștit de Cincizecime și de Parusie.
„Glasul Domnului peste ape; Dumnezeul slavei a tunat; Domnul peste ape multe... Domnul va împărăţi peste potop şi va şedea Domnul Împărat în veac” (Psalmul 28, 3 și 10).