Tehnologia digitală a pătruns profund în lumea contemporană și în viața omului, încât aproape că este imposibilă separarea ei sau deconectarea de la variatele ei forme, chiar și pentru câteva minute. Dacă
Liniștirea minții în era comunicării digitale
O trăsătură caracteristică a lumii contemporane este zgomotul continuu, prezent în orașe și chiar în sate, la care omul s-a adaptat și aproape că nu-l mai sesizează în detrimentul sănătății sufletești, fizice și psihice. Acasă sau la serviciu suntem supuși la multe tipuri de zgomote: soneria telefonului mobil pentru apeluri sau sms-uri, mesaje pe WhatsApp, Twiter, Instagram, e-mail, like-uri sau mesaje pe Facebook. Din această cauză atenția noastră scade, liniștea atât de necesară devine tot mai rară şi, în consecinţă, acțiunile noastre sunt tot mai superficiale.
Cercetătorii atrag atenția că, în ultimele decenii, oamenii vorbesc din ce în ce mai tare pentru că au impresia că nu sunt auziți (din cauza zgomotelor) și pentru că persoanele din jur nu le mai acordă atenție. Viteza cu care merg oamenii pe stradă crește proporțional cu mărimea orașului în care locuiesc. Ne grăbim mereu pentru a reuși să rezolvăm tot ceea ce ne-am propus într-o zi, iar pentru ca acest demers să fie unul reușit ne-am „înarmat” cu device-uri conetate la internet şi la reţea, care ne țin mereu „în priză”, la o tensiune care nu face bine minții și sufletului nostru.
Părintele Mihai Iordache, parohul Bisericii Olari din București și autorul cărții „Postul informațional”, apărută la Editura Universitară din București, în 2020, ne-a oferit mai multe informații despre ceea ce înseamnă postul informațional: „Odată ce trăim în permanență în mijlocul zgomotului, nu avem posibilitate să facem «nimic» în viața noastră duhovnicească. Părinții filocalici ne încuviințează că fără liniștirea minții nu se poate face nimic. Nici rugăciunea nu se poate face cum trebuie. Noi nu ne putem ruga cu adevărat, dacă nu este liniște în jur și dacă nu ne exersăm liniștea interioară. În consecință, liniștea este fundamentală pentru a face «ceva» în viața noastră. De mare folos ne este să ne adunăm cât putem mai des în mintea noastră și să ne îndepărtăm, pe cât se poate, zgomotele din viața noastră, cu orice preț. E important să ne «antrenăm» cu osteneală în găsirea unor momente de liniște. Să ne organizăm perioade de liniște, în care să ne izolăm complet de zgomote: să închidem televizorul, radioul, calculatorul, telefonul mobil și toate celelalte, să închidem chiar și ferestrele și să ne cercetăm în liniște sufletul”.
Grijile îndepărtează liniștea și blândețea din suflet
Mulți oameni care trăiesc în aglomerația și ritmul rapid al marilor orașe au pierdut, treptat, firescul vieții. Reacțiile și acțiunile lor sunt afectate de această acumulare de informație și stimuli, care îi însoțesc aproape permanent. De aceea, specialiștii recomandă retragerea, măcar în anumite perioade, în mijlocul naturii, în zone izolate și fără semnal la internet și telefon. Trăirea în ritmul normal al naturii permite conectarea sufletului cu firescul vieții lăsat de Dumnezeu și de aceea după asemenea momente omul se revigorează în mod spectaculos. „Starea obișnuită a omului modern de a fi permanent ocupat cu diverse probleme și de a avea foarte multe griji în legătură cu acestea nu este una potrivită cu viața duhovnicească. Mulțimea grijilor îndepărtează nu doar liniștea din sufletul omului, ci îl face să-și piardă și blândețea. Foarte greu îi va fi unui om care are nenumărate taskuri de îndeplinit pe parcursul unei zile să-și păstreze blândețea în fiecare zi. Preocuparea continuă cu diverse probleme și stresul provocat de griji, multe dintre ele negative, ne determină să fim agitați, anxioși, nemulțumiți și irascibili. Este aproape imposibil să-ți păstrezi blândețea față de ceilalți ducând o astfel de viață ocupată în permanență. Soluția ieșirii din această situație o reprezintă reducerea substanțială a grijilor și distanțarea sau detașarea de acestea, cel puțin pentru anumite perioade”, spune pr. Mihai Iordache.
Sigur că, pentru a introduce în rutina noastră zilnică un asemenea mod de viață, este nevoie de timp, perseverență, disciplină și răbdare. Detașarea de zgomotul și grijile cotidiene aduce odată cu liniștea și o înțelegere diferită a realității, mai înțeleaptă. Iar dacă adăugăm și rugăciunea, cu siguranță vom vedea soluțiile pentru anumite probleme la un nivel superior, căci așa cum spuneau Sfinții Părinți, cu sute de ani în urmă, împrejurările exterioare se schimbă odată cu lucrarea inimii și după cum aceasta este înclinată spre lucrarea binelui sau nu. Aceiaşi Sfinți Părinți au rânduit cele patru posturi de peste an în legătură cu evenimente importante din viața Bisericii. Postul însoțit cu liniștea inimii ajută să cunoaștem profunzimea lumii create de Dumnezeu și ne ajută să vedem un rost superior vieții noastre.
Ne aflăm în Postul Nașterii Domnului, o perioadă frumoasă din an când ne pregătim să-l întâmpinăm pe Mântuitorul Prunc născut într-o iesle smerită. Înainte de sărbătoarea Crăciunului, agitația crește mai ales în marile orașe. Se aud peste tot colinde mai mult sau mai puțin autentice și multe persoane aleargă după cadouri și pregătiri materiale pentru sărbătoarea Crăciunului. În Capitală, traficul devine mai aglomerat și mai obositor ca oricând. Și chiar în acest vacarm există persoane care își păstrează pacea inimii, sporesc rugăciunea, iar postul pentru ele nu înseamnă doar reținerea de la anumite alimente, ci și post informațional, căci utilizează cu atenție telefonul, televizorul, rețelele sociale etc. Prin acest comportament, ei fac „cadou” omenirii mai multă liniște, iubire și blândețe. La nivel spiritual elevat, părintele Dumitru Stăniloae vorbea în scrierile sale despre întâlnirea liniștii noastre cu liniștea lui Dumnezeu, ca formă supremă de regăsire a identității noastre creștine.
Dispozitivele digitale scad concentrarea, atenția și gândirea
„Un adevăr incontestabil este acela că nu ne putem liniști, dacă în jurul nostru este zgomot permanent sau dacă dispozitivele electronice sau digitale sunt pornite, chiar dacă nu urmărim cu atenție conținutul transmis de acestea. Profesorul canadian de tehnologie comunicațională Marshall McLuhan afirmă, în lucrarea „Să înțelegem media. Extensiile omului”, că pe noi nu ne influențează în mod deosebit conținutul transmis prin intermediul mass-media, ci mijloacele în sine au un impact deosebit, pe termen lung, prin ele însele, asupra vieții noastre, adică asupra modului în care gândim, simțim, acționăm, prin prezența lor zi de zi și ceas de ceas în viața noastră. Pe de altă parte, Sfântul Grigorie Sinaitul, unul dintre autorii filocalici, așază liniștirea pe fundamentul a cinci virtuți duhovnicești: tăcerea, înfrânarea, privegherea, smerenia și răbdarea. Așadar, liniștirea este un proces destul de îndelungat și complex, dar putem începe deocamdată cu postul informațional”, recomandă părintele Mihai Iordache.
Credem, adesea, că multitaskingul ne ajută să rezolvăm mai multe sarcini într-un timp relativ scurt. Dar în realitate specialiștii atrag atenția că lucrând în același timp la mai multe probleme, folosindu-ne și de dispozitivele digitale, aceasta determină scăderea concentrării, atenției și gândirii profunde. Iar în plan duhovnicesc scade capacitatea de meditație și concentrare. Pentru o durată scurtă de timp ni se pare că am fost eficienți, dar pentru timp mai îndelungat consecințele pot fi dezastruoase pentru psihicul și sufletul nostru.
Pentru liniștea sufletului, Sfinții Părinți menționează nu doar rugăciune, ci și citirea dintr-o carte cu conținut duhovnicesc, cântarea, lucrul cu mâinile și metaniile, care sunt utile pentru înviorarea trupului, minții și sufletului. În marile orașe, pentru a practica lucrul de mână, s-au înființat diverse ateliere precum grupul doamnelor din „Șezătoarea București”. Acestea se întâlnesc în fiecare seară de miercuri, pentru a coase cămăși tradiționale, o îndeletnicire nu doar a mâinilor, ci și a spiritului care, în comuniune, lucrează la păstrarea valorilor tradiționale. Grupurile de tineri coagulați în jurul bisericilor și al preoților organizează întâlniri în care citesc și discută fragmente din diverse cărți fundamentale pentru formarea unei personalități armonioase. Un exemplu elocvent este Cenaclul „Sfântul Simion Noul Teolog”, organizat în cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, coordonat de pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea.
Chiar dacă tentațiile lumii moderne sunt mari, e bine să ne amintim și de nevoile firești ale sufletului, căci liniștea se pierde relativ ușor și se recâștigă greu prin efort, perseverență și atenție la tot ceea ce este în jurul nostru.