În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Biserica de patrimoniu naţional de la Adâncata va fi resfinţită
Singura biserică de lemn de patrimoniu din Moldova restaurată cu fonduri europene, biserica de la Adâncata (judeţul Suceava), cu hramul „Sfântul Dimitrie”, va fi resfinţită duminică, 30 octombrie, după ce a fost restaurată integral. Lăcaşul de cult este monument istoric de categoria A (de interes național). Tot duminică vor fi sfințite clopotele și va fi pusă și piatra de temelie pentru noua biserică ce se va ridica în localitate şi care va primi hramul „Izvorul Tămăduirii”. Peste 2.000 de fotografii realizate de fotograful Casian Mitu, în care sunt surprinse toate etapele restaurării bisericuței, de la subzidire și până la refacerea învelitorii, vor rula pe întreg parcursul slujbei.
„Într-un fel, biserica veche o naște pe cea nouă. Pentru că, având o biserică nouă, o vom putea proteja în continuare pe cea veche. Pe un monument restaurat, atenția e permanentă. Trebuie să slujim în ea, dar trebuie să o și protejăm. Sunt bucuros că ne aflăm la momentul acesta, după trei ani de la recepția lucrărilor, un moment de bucurie și de mulțumire pentru toți cei care ne-au ajutat să ajungem până aici”, a declarat părintele Pascal Mitu, parohul de la Adâncata.
Lăcașul datează din secolul al XVIII-lea, când a fost refăcut pe locul altuia mai vechi, de sfârșit de secol XVII. A suferit reparații capitale între anii 1794 și 1796 și între anii 1854 și 1860, iar în 1972 a fost salvat de la demolare de Patriarhul Iustin Moisescu. În perioada decembrie 2017 - decembrie 2019, a fost restaurat atât la exterior, cât și la interior, atât din punct de vedere arhitectural, cât și iconografic, printr-o finanțare europeană de aproape 3,89 milioane de lei. 2% din costurile totale ale lucrărilor au fost asigurate de parohie. De asemenea, din fonduri proprii a fost restaurată integral și clopotnița, de secol XIX.
Slujba de sfințire va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi.