În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
S-au finalizat lucrările de restaurare la Ansamblul arhitectural Pătrăuţi
În data de 17 noiembrie, la Mănăstirea Pătrăuți din județul Suceava a avut loc recepția lucrărilor de restaurare a întreg ansamblului arhitectural.
Momentul marchează încheierea unui lung și sinuos proces de revigorare a Pătrăuților, început în anul 2003, de către părintele Gabriel Herea, inspector în cadrul Sectorului monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe atunci parohul Bisericii „Sfânta Cruce”, devenită, din 2021, biserica Mănăstirii Pătrăuți.
Proiectul de restaurare s-a derulat în perioada 2020-2022, prin Compania Națională de Investiții. Anterior, au existat alte câteva etape importante în restaurare şi care au vizat atât exteriorul bisericii, cât și componenta artistică de la interior.
Biserica Mănăstirii Pătrăuți a fost ridicată de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt la 13 iunie 1487, fiind cea mai veche ctitorie ștefaniană și cel mai vechi lăcaș pictat din Moldova. Este, de asemenea, biserica singurei mănăstiri de maici ctitorită de marele domnitor.
Astăzi, Mănăstirea Pătrăuți este cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România.