Conținuturile profunde ale minții sunt greu de exprimat prin cuvinte, totuși cu multă atenție, introspecție, analiză în tăcere și rugăciune putem identifica cauza unei stări de teamă sau de tristețe atunci
Asistența psihologică în diagnosticul de cancer
Diagnosticul de cancer și tratarea acestuia sunt o experiență traumatizantă ce vulnerabilizează pe termen lung, aducând cu sine foarte multă suferință, depresie, anxietate, tulburări de somn, oboseală, durere, greață, tulburări cognitive și modificări ale aspectului fizic. Asistența oferită de un psiho-oncolog presupune în primul rând evaluarea simptomatologiei fizice și psihologice a bolnavului, prin instrumente specifice bolii. Evaluarea reprezintă punctul de plecare în stabilirea unui plan personalizat de intervenție terapeutică, prin care pacientul beneficiază de sprijin emoțional, își înțelege diagnosticul, identifică propriile resurse de luptă cu boala, dar și acele comportamente sănătoase pentru a susține organismul în procesul vindecării.
Un obiectiv important al intervenției psiho-oncologice este acela de a crește gradul de independență al pacientului și de a obține o calitate a vieții cât mai satisfăcătoare. Mai multe informații despre consilierea psiho-oncologică ni le-a oferit Codruța Marin, psiholog clinician și psiho-oncolog, care ne-a împărtășit atât din experiența sa de psiholog, cât și din cea de fost pacient cu diagnostic oncologic: „Diagnosticul de cancer afectează tot sistemul familial al pacientului, schimbă prioritățile și rolurile în familie, aducând și unele schimbări fizice. În plus, suferința fizică și psihică prin care trece pacientul se propagă și în familie. Această boală testează foarte mult relația de cuplu, deoarece stresul ridicat poate duce la o separare sau, din contră, la consolidarea familiei. Prin consilierea psiho-oncologică partenerul descoperă tehnici de reglare emoțională și cum să rămână un sprijin real pentru bolnav. În cazul copiilor, apare problematica comunicării diagnosticului de cancer al părintelui, a lipsei acestuia de-a lungul perioadelor de tratament și a indisponibilității fizice de a-i satisface nevoile. Potrivit studiilor de specialitate, bolnavii de cancer care beneficiază de sprijinul familiei sunt mai rezilienți și reușesc să-și recapete funcționalitatea mai repede decât bolnavii singuri. În plus, în cadrul terapiei, pacientul oncologic învață tehnici cognitiv-comportamentale de autoreglare și dezvoltă noi abilități de rezolvare a problemelor cu scopul de a se adapta mai ușor la diagnostic, la intervențiile chirurgicale și la tratamentele oncologice”. De asemenea, întreaga familie poate beneficia de consiliere psiho-oncologică pe durata tratamentului, iar atunci când este cazul, și în perioada de doliu. Intervenția psiho-oncologului este specifică pentru fiecare etapă prin care trece pacientul: screening, diagnostic și tratament. Traiectoria bolii fiind incertă, creează anxietate ridicată, pacientul putând să intre în remisie sau boala poate recidiva, ultima etapă fiind stadiul terminal.
Rolul credinței în Dumnezeu
În urmă cu 6 ani, Codruța Marin a primit un diagnostic oncologic, ceea ce a determinat multe schimbări în viața ei. A renunțat la lucrul într-o instituție multinațională, s-a mutat din Capitală, a finalizat atât Facultatea de Psihologie și Științele Educației, cât și un master în Psihologie clinică și intervenție psihodiagnostică. Despre această experiență ne-a mărturisit: „Acum 6 ani când am primit diagnosticul, L-am rugat pe Dumnezeu să îmi arate calea, gândindu-mă foarte pragmatic la calea către un medic bun și un tratament care să mă vindece. Numai că, Dumnezeu a avut alte planuri cu mine. Mi-a arătat calea către Mănăstirea Turnu din Prahova, unde L-am găsit pe Dumnezeu. Astfel, participarea la Sfintele Liturghii și la Sfântul Maslu, rugăciunea individuală și colectivă, faptul că făceam parte dintr-o comunitate frumoasă care mă sprijinea au contribuit foarte mult la depășirea acestui diagnostic și la reluarea funcționalității mele”.
Sigur că pe primul plan pentru pacienții oncologici este tratamentul de specialitate, la care se poate adăuga susținerea din partea unui psiholog. În plus, aceste persoane pot fi ajutate să treacă mai ușor prin boală și prin asistența unui grup de suport oncologic, care își poate desfășura activitatea fizic sau online. Există grupuri de suport specializate pentru persoane diagnosticate cu un anumit tip de cancer, cât și pentru membrii familiilor acestora. Pentru pacienții aflați în zone îndepărtate sau care nu se simt confortabil să vorbească despre experiența lor au fost înființate și grupuri de asistență telefonică. În plus, pacienții pot apela la sprijinul unor asociații cum ar fi: Federația Asociației Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer, Liga Română de Cancer etc.
„Pornind de la experiența personală, am avut curiozitatea de a afla dacă aceasta poate fi extinsă la populația generală. Astfel, anul acesta, am realizat un studiu la care au participat 41 de pacienți oncologici, aflați în diferite etape de boală și diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. Obiectivul a fost de a cerceta modul în care credința în Dumnezeu influențează toleranța pacientului la incertitudinea bolii și reziliența acestuia. În urma cercetării cantitative, a rezultat că boala oncologică favorizează descoperirea spontană a lui Dumnezeu, pacienții experimentând o creștere a religiozității după primirea diagnosticului. O altă concluzie a studiului a fost că pacienții oncologici tolerează mai ușor incertitudinea bolii dacă participă frecvent la slujbele religioase și dacă sunt conectați la comunitatea formată în jurul Bisericii. Deci susținerea socială religioasă este un contributor important la starea de bine, prin diminuarea stresului determinat de impredictibilitatea bolii neoplazice. Mai mult, cu cât practica religioasă individuală este mai frecventă, cu atât toleranța la incertitudine crește, ceea ce demonstrează că rugăciunea are rol reglator în confruntarea pacienților cu diagnosticul de cancer. În concluzie, rezultatele obținute subliniază rolul important pe care credința în Dumnezeu îl are în adaptarea pacientului oncologic la boală”, a precizat Codruța Marin.
Perspectiva duhovnicească
Vindecările miraculoase, fie că au fost remisii totale sau stagnare a bolii maligne, s-au produs de cele mai multe ori ca urmare a rugăciunilor continue și insistente făcute de mai multe persoane, în cadrul Bisericii și al unui grup de rugăciune continuă. Credința în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu face minuni pentru cei care se încredințează atât în medici, cât și în Cel care lucrează prin mâinile acestora, după cum ne-a relatat și Codruța Marin: „În opinia mea, credința în Dumnezeu este esența ființei umane. Dacă Dumnezeu ne iubește atât de mult încât Și-a sacrificat Unicul Fiu pentru ca noi să ne mântuim, atunci înțelegem că nu suntem singuri pe acest drum și că totul se întâmplă cu îngăduința Lui pentru mântuirea sufletelor noastre. Astfel, descoperim sensul vieții, dar și al morții, iar cancerul, spre exemplu, nu mai este privit ca o pedeapsă, ci ca o oportunitate de mântuire. Cu cât învățăm mai repede să ne lăsăm în mâna lui Dumnezeu, cu atât psihicul nostru se eliberează de stres, inflamația din corp se reduce, lăsând loc vindecării. Prin primirea acestui diagnostic L-am descoperit pe Dumnezeu. Înainte, pentru mine Dumnezeu era undeva, sus, departe. Acum, Îl simt în inima mea ca pe un Tată Bun ce îmi călăuzește pașii. Primirea unui diagnostic oncologic îți taie respirația și este normal să fie așa, pentru că încă este asociat cu o sentință la moarte. Însă, tratamentele oncologice sunt din ce în ce mai eficiente, iar numărul supraviețuitorilor este în creștere. Cu toate acestea, pe lângă tratamentul medical, recomand pacienților să apleze la un duhovnic, să participe la Sfintele Liturghii și la Sfântul Maslu, să caute sprijinul unui psiho-oncolog, dar și al grupurilor de suport, pentru că boala oncologică afectează pacientul nu numai în plan biologic, dar și în plan spiritual, psihologic și social”.
Apropierea de moarte sperie, dar provoacă pentru mulți o schimbare, pe care poate că nu ar fi putut să o facă în alte condiții. Chiar dacă sună paradoxal, diagnosticul de cancer i-a îmbunătățit calitatea vieții Codruței Marin. A ales un regim de viață mai sănătos, a învățat să se bucure de fiecare clipă și de micile experiențe cu cei dragi, a remaniat rețeaua socială, păstrându-i doar pe prietenii adevărați și, cel mai important, L-a adus pe Dumnezeu în viața ei.