Societatea umană a evoluat foarte mult. Tehnologia a facilitat mari realizări, care au dus la creșterea confortului, însă, cu toate acestea, există sentimentul de ură între oameni, care distruge viața multora, îndepărtându-ne de semeni, de noi înșine și de Dumnezeu, căci știm de la Sfinții Părinți că, dacă nu te ai bine cu aproapele tău, nici cu Dumnezeu nu ești bine. Trăim în mod greșit cu iluzia că, dacă urâm pe cineva care ne-a făcut rău, astfel ne-am răzbunat pe acea persoană. Dar sentimentul de ură ne dăunează în primul rând nouă înșine, provocându-ne o stare de tensiune și gânduri negative care ne afectează mintea, sufletul și trupul.
Cititul ne îmbogățește la nivel cognitiv și emoțional
Conform statisticilor Eurostat, 6,2% din români citesc și implicit cumpără cărți, iar un calcul simplu ne arată că aproximativ 94% din români nu citesc și nu cumpără nici o carte pe an. Suntem pe ultimul loc în Europa la consumul de cultură, de cărți în special, potrivit celor mai recente studii. Cauzele sunt multiple, începând de la faptul că supraviețuirea, nevoile urgente și imediate sunt prioritare în fața culturii și terminând cu faptul că audiovizualul câștigă tot mai mult teren în fața cărților.
Toţi marii învăţaţi ai lumii susţin că educaţia este „cea mai puternică armă”. Cărțile sunt o armă fiind instrumente ale educației, iar orice schimbare sustenabilă în societate se realizează în primul rând prin educație. Schimbarea societății și a noastră ca indivizi este un topic uzat, ceva spre care tânjim în permanență. Ne uităm la țările occidentale și vedem mai multă ordine, disciplină, respect din partea autorităților, suport din partea instituțiilor sociale și multe alte caracteristici, însă mă întreb dacă există vreo corelație directă între numărul de cărți citite pe cap de locuitor în Europa de Vest și Europa de Est și comportamentul oamenilor sau instituțiile statului? Cel mai probabil există o legătură și ea are de-a face cu nivelul de educație, care se răsfrânge asupra comportamentului, gândurilor, atitudinilor, emoțiilor și modului în care ne raportăm la relațiile personale sau sociale.
Vrem ca viaţa noastră socială să se schimbe, însă este bine să ne amintim mai întâi că societatea suntem noi: eu, tu, ceilalţi. Schimbarea începe de la nivel individual, iar un prim pas ar fi deprinderea cititului, şi nu mă refer la navigarea pe internet, ci la cărţi.
Avantajele lecturii
Cuvântul are putere: „La început a fost Cuvântul...” Cuvintele dețin o forță accesibilă oricui vrea să le parcurgă, ele au puterea de a schimba modul în care gândești, de a-ți prezenta altă perspectivă asupra lucrurilor și de a te încuraja să creezi, să visezi și să cunoști lumea interioară și exterioară.
Cărțile sunt o altă voce distinctă față de cea cu care te-ai obișnuit, pe care o cunoști atât de mult, încât ai ajuns să crezi că perspectiva lor reprezintă normalitatea. O voce căreia dacă îi dai voie să vorbească, te poate face să descoperi mentori, ghizi și profesori remarcabili, care să te conducă sau să te inspire. Orice situație cu care te confrunți nu e nouă, și alții s-au confruntat cu ea, doar că unii dintre aceştia au descoperit soluții viabile pe care le-au şi implementat.
Obiceiul de a citi te transformă într-un om flexibil. Pe Planeta Albastră pe care ne învârtim în jurul Soarelui sunt o mulțime de oameni care se agață de idei fixe. Flexibilitatea mentală e de dorit, iar cărțile o cultivă din plin, deoarece ai acces la idei diferite, iar perspectiva ta este îmbunătățită. Îți amintesc că rigiditatea e bună pietrelor, nu oamenilor.
Cititul te ajută să te înțelegi. Cititul te face un om mai bun, mai conștient. Majoritatea limitărilor noastre vin din neînțelegerea lumii în care trăim și a noastră. Există legi universale, valabile pentru fiecare om.
Prin intermediul cărților ne întâlnim cu povești de viață, personaje, contexte și fapte, iar toate acestea le experimentăm ca pe o identificare, la un nivel profund, cu conținuturile citite: analizăm, facem comparații și analogii, tragem concluzii.
Cititul poate fi ca o oglindă pentru tine, deoarece te provoacă la a te opri să-ți analizezi viața și să integrezi experiențele pe care le-ai trăit.
Într-o societate în care autoeducația continuă nu mai este un moft, cărțile sunt o investiție care generează un capital de cunoaștere și abilități pe termen lung. Spre deosebire de concepția învechită potrivit căreia procesul de învățare se sfârșeşte odată cu şcoala, astăzi autoeducația nu mai este o opțiune, ci o necesitate.
În fiecare domeniu, lucrurile evoluează într-un ritm alert, se schimbă și se îmbunătățesc în permanență, iar pentru a ține pasul cu toate modificările avem nevoie de disponibilitatea de a ne dezvolta, de a învăța lucruri noi în permanență. Cărțile sunt o resursă, ne susțin în atingerea obiectivelor de cunoaștere și performanță. „Orice carte citită este o putere în plus”, spunea Alberto Moravia.
Cititul te îmbogățește la nivel cognitiv și emoțional. Prin intermediul lecturii, ai acces la cunoaşterea culturii civilizațiilor umane din perioade istorice diferite sau la informaţii esenţiale, precum aceea că viața ta pe pământ este limitată în timp și spațiu. Obiceiul cititului te scoate din linia gândirii fixe, deoarece îți oferă alte perspective, mult îmbunătățite față de cele cu care te-ai obișnuit. Cred în puterea omului de a-și depăși condiția prin educație și autoeducație, chiar dacă este un proces de durată. A închide televizorul și a deschide o carte poate fi un start excepțional.
Obiceiul de a citi te ajută să devii independent în gândire, să cunoști alte perspective, să realizezi că ești limitat, dar, cu ceea ce ai acum, poți face lucruri minunate. Vei observa că, pe măsură ce citești, mintea ta va deveni un laborator de idei și planuri, unele peste nivelul tău, pentru că vin dintr-o înțelepciune colectivă, acumulată de-a lungul timpului şi la care ai acces prin intermediul cărților.
Subestimăm ce putem face aici și acum cu resursele pe care le avem și obișnuim să ne proiectăm într-un viitor mai abundent, mai bun, mai fericit. Însă a te apleca cu respect în fața resurselor de care dispui acum poate să-ți schimbe perspectiva și să te facă să realizezi că ai în tine toate caracteristicile care-ți sunt necesare pentru reușită. Pentru fiecare dificultate de care te lovești în viață, există în tine și resursele pentru a o depăși și chiar poți atinge un nivel mai înalt al funcționalității față de cel de dinainte.
Adresează-ți o întrebare simplă: care sunt domeniile mele de interes?, iar de aici poți începe prin a citi cărțile care vorbesc despre ce te atrage și te interesează sau poți alege cărți care te relaxează, nu există prescripții standard… doar recomandarea de a începe să citești. Gusturile se șlefuiesc și se conturează pe parcurs.
Citește o carte pe săptămână și îți pot garanta că viața ta nu va mai arăta la fel peste un an.
Cum influenţăm copilul să citească
Întâlnesc părinți care încearcă să găsească diverse soluții pentru copiii lor pentru ca să le placă cititul. Metodele folosite sunt diverse: mituire, șantaj, amenințări, prezentarea avantajelor lecturii, un orar pe zile etc. Mereu le vorbesc părinților despre puterea exemplului: dacă copilul tău te vede citind, o va face. El copiază și imită comportamente, e în natura lui să o facă, iar faptele tale strigă mai tare decât orice vorbă pe care le-o spunem.
E frustrant, știu, dar aceasta este realitatea, nu putem împacheta într-un ambalaj atrăgător soluții standard pentru copilul nostru, ca el să devină mai bun sau să aibă comportamente care să-l conducă spre performanță, dacă noi nu suntem la rândul nostru un model pentru el.
O a doua modalitate eficientă prin care poți să-l împrietenești pe copil cu lectura este să-l expui de mic la lumea fascinantă a poveștilor și personajelor. Pe lângă faptul că îşi creează astfel amintiri și momente frumoase, de care își va aminti peste ani, îi veți sădi în inimă dragostea pentru cărți. Închei cu îndemnul: Faceţi din citit un obicei!